آموزش تنظیم نور در فیلمبرداری خیلی ساده و آسان!

تنظیم نور در فیلمبرداری، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و وجود نور به اندازه کافی، می‌تواند کیفیت تصاویر ما را تضمین کند. نور نه باید زیاد باشد و نه باید کم بلکه باید یک نور متعادل وجود داشته باشد که تصویر ما نه به سیاهی برود و نه به سفیدی و سوژه به طور واضح در تصاویر مشخص باشد.

اگر به دنبال این هستید که بتوانید تنظیم نور در دوربین فیلمبرداری را به صورت اصولی انجام دهید، ما در این مقاله آموزش تنظیم نور در فیلمبرداری را برای شما قرار داده ایم.

منظور ما از تنظیم نور در فیلمبرداری، رسیدن به نور کافی با دستکاری تنظیمات دوربین است و فعلا در این مقاله، کاری به نورپردازی محیط نخواهیم داشت.

این آموزش به پیش نیاز خاصی احتیاج ندارد، ولی بهتر است کمی با اصطلاحات دوربین آشنا باشید.

از این تنظیمات می‌توانید برای فیلمبرداری تبلیغاتی، فیلمبرداری همایش و سمینار، فیلمبرداری عروسی، فیلمبرداری انواع فیلم کوتاه و مستند و غیره استفاده نمایید.

آموزش تنظیم نور در فیلمبرداری با بیانی ساده!

تنظیم نور در فیلمبرداری، کار چندان سختی نیست و قرار نیست در این مقاله، چیزهای پیچیده ای بیان کنیم. با توجه به اینکه ممکن است شما پیش زمینه ای نسبت به اصطلاحات دوربین نداشته باشید، چند مورد از آنها را به عنوان مقدمه، برای شما توضیح خواهیم داد:

  • اکسپوژر (Exposure

معنی اکسپوژر به صورت تحت لفظی یعنی “قرار گرفتن در معرض چیزی”. اما این اصطلاح در دوربین، به گونه ای دیگر شناخته می‌شود. منظور از اکسپوژر در دوربین فیلمبرداری، همان نور دهی و مقدار نور دریافت شده توسط دوربین است. حالا اگر نور کم باشد و صفحه به سیاهی برود اصلاح می‌گویند “Under Exposure” و اگر نور به قدر باشد که تصویر به سفیدی برود اصطلاحا می‌گویند “Over Exposure”.

آموزش تنظیم نور در دوربین فیلمبرداری

  • ایزو (ISO

یکی از تنظیماتی که در نوردهی دوربین تاثیرگذار است، ایزو می‌باشد. ایزو حساسیت پیکسل ها را به نور تعیین می‌کند و هر چقدر بیشتر باشد، این حساسیت بیشتر می‌شود و درنتیجه نور تصویر افزایش خواهد یافت. اما افزایش آن، سبب ایجاد نویز در تصاویر می‌گردد.

  • گشودگی دیافراگم (Aperture

بدون توضیح اضافه، فقط کافی است این را بدانید که هر چقدر دریچه دیافراگم بازتر باشد، نور بیشتری به سنسور دوربین می‌رسد و در نتیجه تصاویر روشن تری خواهیم داشت. این تنظیم با نام “f” شناخته می‌شود و هرچقدر مقدار آن بالاتر برود، دریچه تنگ تر می‌گردد.

حالا با دانستن این موارد، می‌توانیم راحت تر و تخصصی تر برای تنظیم نور در دوربین فیلمبرداری توضیح دهیم.

یک نکته قبل از هر چیزی!

شما به عنوان فیلمبردار، همیشه در شرایط ایده آل نوری نیستید ولی به هر حال باید فیلمبرداری کنید. تنها چیزی که پیش دست شما است، همین تنظیمات نوردهی دوربین فیلمبرداری است و باید با دستکاری آنها، شرایط بهتری برای ثبت تصاویر رقم بزنید.

یادتان باشد، برای تنظیم درست، تشخیص مهمترین عامل است. همانطور که برای درمان بیمار، باید در ابتدا تشخیص درست صورت بگیرد، برای تنظیم نوردهی و مشکل کمبود نور در دوربین هم باید تشخیص درستی از شرایط نوری محیط داشته باشید.

در ادامه روشی برای تشخیص درست شرایط نوری برای شما بیان خواهیم کرد.

تنظیمات نوردهی در دوربین فیلمبرداری

برای تنظیم نور تصاویر دوربین فیلمبرداری، باید بتوانیم دو مورد را به خوبی تنظیم کنیم. تنظیم این دو مورد باید با یکدیگر و به صورت همزمان انجام شود، چون روی یکدیگر تاثیر گذار هستند.

1- تنظیم ایزو برای نوردهی در دوربین فیلمبرداری؛

استفاده از ایزو برای تنظیم نور و روشنایی تصاویر، به شدت حساس است. همانطور که در بالا گفتیم، هر چقدر حساسیت پیکسل ها به نور افزایش یابد، اگرچه ما با روشنایی بیشتری روبرو خواهیم شد ولی به همانقدر ممکن است نویز در تصاویر ایجاد شود.

عدد ایزو از حدود 100 شروع می‌شود و در برخی از دوربین ها به 6400،12800 و 25600 هم می‌رسد.

اما سعی کنید، هیچ وقت به سمت اعداد بزرگ ایزو نروید که تصاویر شما مملو از نویزهایی خواهد بود که به خاطر حساسیت پیکسل ها به نور ایجاد شده اند.

همان عددهای پایین تا نهایت 500، به نظر خوب می‌رسد و سعی کنید بقیه نور را با باز کردن دریچه دیافراگم تامین نمایید.

2- تنظیم دیافراگم برای نوردهی دوربین فیلمبرداری؛

در تنظیم نور در فیلمبرداری، گشودگی دیافراگم، برای شما نور بیشتری به همراه دارد، اما سبب ایجاد عمق میدان بیشتر می‌شود. یعنی اگر بخواهید روی یک سوژه فوکوس خیلی خوبی داشته باشید به گونه ای که پس زمینه آن کاملا تار شده باشد، با گشودگی دیافراگم، این فوکوس کمتر خواهد شد.

در نور پایین، لزومی ندارد که سوژه به صورت کامل و با تاری 100 درصد فوکوس شود. مهمترین عاملی که باید در اولویت باشد، همان نور است.

البته گشودگی بیش از اندازه دیافراگم، سبب سفید شدن تصویر خواهد شد و ما نمی‌خواهیم برای فیلم چنین اتفاقی بیفتد، چون در ادیت هم جبران ناپذیر است و اصطلاحا “Over Exposure” خواهد شد.

یک پیشنهاد برای تنظیم ایزو و دیافراگم!

برای تنظیم ایزو و دیافراگم، بهتر است این کار را به صورت همزمان انجام دهید. یعنی در محیطی که قرار است فیلمبرداری انجام شود، ابتدا میزان ایزو را روی 100 قرار دهید و دیافراگم را بالا ببرید.

اگر تا حدی میزان دیافراگم را بالا بردید و به حد مطلوب نوری نرسیدید، می‌توانید حالا ایزو را کمی افزایش دهید.

به نظر رفته رفته با دستکاری این تنظیمات، به نتیجه دلخواه خود برسید.

اما برای اینکه استاندارد نور تصاویر را بسنجید، در ادامه برای شما یک توصیه داریم.

3- از هیستوگرام دوربین برای نورسنجی استفاده نمایید.

یکی از کارهایی که در فیلمبرداری حرفه ای باید انجام گیرد، نورسنجی است. نور سنجی درست می‌تواند به صورت چشمی باشد یا با ابزار هیستوگرام دوربین که برای افراد تازه کار و مبتدی، ما گزینه دوم را پیشنهاد می‌کنیم.

هیستوگرام دوربین در گزینه ها قابل فعال شدن است و بعد از اینکه این گزینه را فعال کردید، می‌توانید تشخیص بدهید که تصویر آندر اکسپوژر شده است یا اور اکسپوژر یا نه، نور در حالت استاندارد قرار دارد.

آموزش کار با هیستوگرام دوربین برای تنظیم نوردهی در دوربین فیلمبرداری

ساده ترین روش توضیح برای هیستوگرام، این است که دندانه ها باید در وسط قرار داشته باشند و به سمت کناره ها نروند. هر چقدر به سمت کناره ها برووند، یعنی اشتباهی در کار است و شما باید با تنظیم مجدد ایزو یا دیافراگم، آن را بهینه سازی نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا