با انواع لنز دوربین آشنا شوید!

انواع لنز دوربین برای عکاسی و فیلمبرداری کدام هستند؟ از کدام لنز ها و برای چه کاربردی می‌توان استفاده کرد؟ محبوب ترین لنزهای موجود در بازار کدام هستند؟ به جهت اینکه شما را با انواع لنز دوربین آشنا کنیم، قصد داریم به همه این پرسش ها در این مقاله پاسخ دهیم، پس از شما دعوت می‌کنیم که تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

تصور عکاسی حرفه ای بدون وجود لنزها، خیلی سخت است. به خاطر حساسیتی که وجود دارد، نمی‌توان به برخی سوژه ها نزدیک شد و یا اینکه اگر میدان دید و عمق میدان بیشتری بخواهیم، نمی‌توانیم از دوربین به تنهایی این انتظارات را داشته باشیم. پس انواع لنز دوربین در اینجا به کمک ما می‌آیند و به همین دلیل می‌توانیم به دلخواه خودمان، از سوژه های مختلف به صورت حرفه ای عکاسی کنیم. فرقی نمی‌کند که سوژه ما منظره باشد، انسان باشد یا حیوانات، برای هر منظوری که بخواهیم عکاسی کنیم، لنز مناسب آن وجود دارد.

لنز دوربین در دست عکاس حرفه ای

یک مثالی که بخواهیم در این مورد بزنیم تا بیشتر به اهمیت انواع لنز دوربین پی ببرید، عکاسی از حیوانات در حیات وحش است. حیوانات به وجود انسان ها حساس هستند و به همین دلیل عکاس باید حداکثر فاصله خود را با سوژه رعایت کند تا مبادا سوژه از دست برود. حتی در برخی از موارد ممکن است جان عکاس حیات وحش، در خطر باشد. در اینجا لنزها، امکان عکاسی از سوژه از فاصله های دور را برای ما فراهم می‌کنند و با یک فاصله مناسب و ایمن، به راحتی می‌توان بهترین تصاویر را در حیات وحش ثبت کرد.

لنزها در عکاسی صنعتی و تبلیغاتی، عکاسی پرتره، عکاسی معماری، عکاسی از منظره، عکاسی 360 درجه، عکاسی در شب و غیره به ما کمک می‌کنند و انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی همه آنها خواهیم پرداخت.

انواع لنز دوربین عکاسی و فیلمبرداری کدامند؟

به طور خلاصه، انواع لنز دوربین عبارتند از: لنز فوق عریض (Extreme Wide Angle)، لنز عریض (Wide Angle)، لنز معمولی یا نرمال (Normal)، لنز تله فوتو (Telephoto)، لنز سوپر تله (Super Telephoto)، لنز ماکرو (Macro) و لنز چشم ماهی (Fish Eye) که در دو دسته اصلی لنزهای پرایم و لنزهای زوم قرار می‌گیرند.

در ابتدا باید بگوییم که لنزها به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  • لنزهای پرایم؛
  • لنزهای زوم؛

مهمترین تفاوتی که در دو لنز وجود دارد، فاصله کانونی است. در لنزهای پرایم، فاصله کانونی ثابت است ولی در لنزهای زوم، فاصله کانونی متغیر است. مثلا یکی از مدلهای لنز پرایم، لنز 50 است، یعنی فاصله کانونی از سوژه 50 میلی متر خواهد بود و این در حالی است که لنزهای زوم، یک بازه دارند، مثل لنزهای 18-135 و 70-200 که امکانی در اینگونه لنزها تعبیه شده است که می‌توانید فاصله کانونی را کم یا زیاد کنید.

آشنایی با انواع لنز پرایم دوربین

انواع لنز پرایم دوربین با فاصله کانونی ثابت را مشاهده می کنید. نامگذاری این لنزها به صورت تک عددی است، مثلا 50، 85 و غیره.

 

استفاده از لنزهای پرایم، هم دارای مزایا و هم دارای معایبی است،مزایای استفاده از انواع لنز پرایم دوربین، عبارتند از:

  • به خاطر اعداد کمتر دیافراگم، عکس های شارپ و با کیفیت تری از سوژه به ما ارائه می‌کنند.
  • دارای وزن سبک تری هستند.
  • در ابعاد کوچکتری تولید می‌شوند.
  • در جاهایی که نور کمتری داریم، عکسهای بهتری ثبت می‌کنند.
  • قیمت کمتری هم دارند.

و اما معایب لنزهای پرایم، به شرح زیر است:

  • به خاطر داشتن فاصله کانونی ثابت، خودتان باید به سوژه نزدیک یا از آن دور شوید.
  • برای هر فاصله کانونی، شما باید یک لنز مخصوص تهیه کنید که به صرفه نیست.
  • انعطاف در عکاسی از لنزهای پرایم نسبت به زوم بسیار کمتر است.

لنزهای زوم، با فاصله کانونی متغیر، دست ما را برای عکاسی حرفه ای باز می‌گذارد. مثلا لنز های رایج 18-135، از واید به تله را برای عکاسی یا فیلمبرداری پوشش می‌دهند و دست شما برای تغییر فاصله کانونی باز خواهد بود. اما در لنز پرایم، اگر قصد تغییر فاصله کانونی را داشته باشید، باید خودتان فاصله بگیرید.

با توجه به استفاده از واژه فاصله کانونی که ممکن است برای برخی از خوانندگان این مطلب گنگ و ناشناخته باشد، در زیر، به همراه ذکر مثال، این واژه را موشکافی خواهیم کرد:

فاصله کانونی در دوربین، به فاصله بین عدسی لنز تا سنسور دوربین گفته می‌شود. تمامی لنزهای موجود، با فاصله کانونی که می‌توانند پوشش دهند، شناخته و نامگذاری می‌شوند. مثلا لنزهای 50، لنزهای 70-200، لنزهای 100-400. وقتی می‌گوییم لنز 50، یعنی فاصله کانونی معادل 50 میلی متر است. هر چه فاصله کانونی کمتر باشد، زاویه دید بیشتر و هر چه فاصله کانونی بیشتر باشد، زاویه دید کمتری خواهیم داشت. در عکس های پرتره، فاصله کانونی معمولا بالای 80 است و زاویه دید ما فقط به چهره افراد محدود می‌شود.

لنز زوم دوربین مدل 18-135

شما در حال مشاهده یک لنز محبوب زوم هستید که فاصله کانونی آن با پیچ از 18 تا 135 قابل تغییر است.

انواع لنز دوربین در سه خانواده قرار می‌گیرند: لنزهای واید، لنزهای نرمال و لنزهای تله فوتو.

هر کدام از این خانواده لنزها، درون خود چندین نوع لنز را در بر می‌گیرند و همه مدلهای موجود در بازار، جزء یکی از همین لنزها خواهد بود.

آشنایی با انواع لنز دوربین از نظر زاویه دید

هر کدام از خانواده لنزها، زاویه دید متفاوتی به عکاس ارائه می‌کنند. برای همین است که می‌بینید که برای عکاسی از منظره از یک لنز و برای عکاسی مثلا پرتره، از لنز دیگری استفاده می‌شود.

انواع لنز دوربین از نظر زاویه دید

انواع لنز واید در عکاسی و فیلمبرداری؛

کلمه واید (Wide)، یک واژه انگلیسی است و برابر آن در فارسی، عریض است. منظور از لنزهای واید، لنزهایی است که می‌توانند عکاسی را با زاویه دید بیشتر و عریض تری ثبت کنند. در انتخاب لنز واید، باید دقت شود که زاویه دید، مهمترین چیز است و نباید به هیچ عنوان با محدودیت آن، دست ما برای تصویربرداری از سوژه مورد نظر بسته باشد.

معمولا در لنزهای واید، سوژه ها: منظره ها، ساختمان ها، کوه ها، صنایع، شهرها، آسمان و غیره هستند.

حالا این لنزها خودشان چند نوعند:

  • لنزهای عریض یا (Wide Angle)

در این نوع لنزها، فاصله کانونی کم است و پرسپکتیو و اعوجاج درون تصاویر بیشتر نمایان است. عمق میدان بیشتری داریم و به همین دلیل استفاده از این لنزها برای عکاسی از مناظر، معماری، صنعتی و تبلیغاتی مناسب خواهد بود.

نمونه تصویر ثبت شده از منظره طبیعت با انواع لنز دوربین واید و عریض

  • لنزهای فوق عریض یا (Extreme Wide Angle)

لنزهایی هستند که اعوجاج و زاویه دید بیشتر و پرسپکتیو بالاتری را ارائه می‌دهند و به همین دلیل، در عکاسی هایی که نیاز به نشان دادن گستردگی یک منظره است، می‌توان از این لنزها بهره برد. لنزهای فوق عریض معمولا عددشان کمتر از 16 است که یعنی فاصله کانونی آنها زیر 16 میلی متر خواهد بود.

  • لنزهای چشم ماهی یا (Fish Eye)

این لنزها که کمترین فاصله کانونی را دارند، قادر به عکاسی 360 درجه و پانوراما هستند. این لنزها، اعوجاج وحشتناکی را ایجاد می‌کنند و شکل هندسی تصاویر را کلا به هم می‌ریزند.

عکاسی با انواع لنز دوربین چشم ماهی

نمونه تصویر ثبت شده با لنز موسوم به چشم ماهی توسط استودیو ساترین

در کل لنزهای واید، برای عکاسی منظره و شهری بیشتری کاربرد دارند. البته در عکاسی صنعتی و تبلیغاتی هم از این نوع لنزها استفاده می‌شود، مثلا وقتی بخواهند محیط یک کارخانه یا صنایع را به نمایش بگذارند، لنزهای واید انتخاب مناسبی خواهند بود.

انواع لنز نرمال در عکاسی و فیلمبرداری؛

از انواع لنز دوربین که باید به آنها اشاره داشته باشیم، لنزهای نرمال است که زاویه دید آنها نزدیک یا برابر با زاویه دید انسان است. کاربرد این لنزها در جایی است که ما میخواهیم همه چیز را برای چشم انسان طبیعی جلوه بدهیم و یک عکس طبیعی ثبت کنیم. این لنزها در فیلمبرداری هم کاربرد دارد، درست در آنجایی که میخواهند از زاویه چشم انسان پلان ها را طراحی کنند، لنز نرمال بسیار کاربرد دارد.

انواع لنز تله فوتو در عکاسی و فیلمبرداری؛

درست برعکس لنزهای عریض، لنزهای تله فوتو به گونه ای طراحی شده اند تا با کم کردن عمق میدان و زاویه دید، جزئیاتی از سوژه را به نمایش بگذارند. این لنزها، معمولا لنزهای قدرتمند، سنگین و در ابعاد بزرگ هستند که احتمالا نمونه های آن را زیاد دیده اید. لنزهای تله فوتو در انواع مختلفی در بازار موجود هستند و کاربردشان بیشتر در عکاسی های پرتره، حیات وحش، تبلیغاتی، جواهرات، عکاسی از محصول و غیره است.

  • لنز تله فوتو یا (Telephoto)

فاصله کانونی لنزهای تله فوتو بسیار کمتر است، زاویه دید کاهش یافته و عمق میدان نیز کم است و این سبب درشت نمایی بیشتر از یک سوژه خواهد شد. از  بازه 70 تا 300 میلی متر، جزء لنزهای تله فوتو به شمار می‌رود و از محبوب ترین مدلهای لنز تله فوتو می‌توان به لنز 70-200 اشاره کرد.

  • لنز سوپر تله فوتو یا (Super Telephoto)

این لنزها، حداقل عمق میدان را دارند و درشت نمایی در آنها بیشتر است. برای همین، برای عکاسی از حیات وحش، لنزهای سوپر تله فوتو بسیار کاربرد دارند و عکاسان می‌توانند از فاصله های دور، یک تصویر نزدیک با بک فلو ( تار) از حیوانات ثبت کنند. این لنزها عددهای بالایی دارند، مثل لنزهای 500، 850 و 1200 که قیمت بسیار گرانی دارند و از لنزهای حرفه ای موجود در بازار به شمار می‌روند.

نمونه عکاسی حیات وحش با لنز سوپر تله

  • لنز ماکرو یا (Macro)

لنزهای ماکرو، لنزهای بسیار کاربردی در جهت عکاسی از سوژه با نمایش جزئیات بیشتر است. برای همین، از این لنزها برای عکاسی از جواهرات، حشرات، دارو، نگین های ریز و درشت، حکاکی های ریز و غیره بهره گرفته می‌شود. این لنزها به قدری قدرتمند هستند که می‌توانند پرزهای روی یک سوژه را ثبت کنند.

عکاسی با انواع لنز ماکرو دوربین از حشرات

نکته پایانی و جمع بندی

تا اینجا با انواع لنز دوربین آشنا شدیم و یک نکته که در پایان باید به آن اشاره کنیم این است که هر چه لنز از واید به سمت تله برود، زاویه دید آن کمتر و کمتر خواهد شد. چون در عکاسی پرتره، بیشتر سوژه برای ما مهم است و نه محیط، به همین دلیل زاویه دید باید کمتر شود. در تصویر زیر، زاویه دید هر لنز مشخص شده است که مشاهده آن برای شما خالی از لطف نخواهد بود.

زاویه دید انواع لنز دوربین با فاصله های کانونی متفاوت

2 دیدگاه دربارهٔ «با انواع لنز دوربین آشنا شوید!»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا