در این مقاله قصد دارم در مورد آموزش عکاسی خیابانی صحبت کنیم، موضوعی که احتمالا برای شما جذاب باشد. موضوعی که سوژه اصلی را باید در خیابان ها جستجو کرد.
چند روز پیش که داخل اینستاگرام میچرخیدم، کلیپی را دیدم که در آن فردی در پیاده رو و محل عبور و مرور قرار میگرفت و عکس های زیبایی از افرادی که از آنجا رد میشدند، ثبت میکرد. لبخندها، چهره های گرفته، چهره های عادی، خستگی احساساتی بود که از افراد مختلف در دریچه دوربین ثبت میشد. معمولا وقتی مردم عکس های خود را میدیدند، خیلی خوشحال میشدند و از آن روز، در نظرم بود که آموزشی تنظیم کنم و در مجله اینترنتی استودیو ساترین قرار دهم که در آن به آموزش عکاسی خیابانی پرداخته شود.
اگر شما هم دوست دارید نکات آموزشی عکاسی خیابانی را فرا بگیرید، من در اینجا به طور کامل و از صفر تا صد به شما آموزش خواهم داد که چگونه میتوان عکس خیابانی خوب گرفت. سوژه ها صرفا انسان ها نیستند. میتوانند گربه ها، درختان، گل ها، ساختمان ها، المان های شهری و غیره باشند. این بستگی به خود شما به عنوان عکاس دارد که علاقه مندید از کدام نوع سوژه ها عکس تهیه کنید.
تصویر
چطور مثل حرفه ای ها در خیابان عکس بگیریم؟ آموزش عکاسی خیابانی
در اینجا به طور کامل در مورد اینکه به چه دوربین و لنزی احتیاج داریم، چه موقع باید برای عکاسی اقدام کنیم؟، تنظیمات دوربین را چگونه تغییر دهیم، چگونه خلاقانه تصویربرداری کنیم را توضیح خواهم داد. پس هر آنچه که به عنوان تجربیات در چنته داریم، برای شما رو میکنیم تا این قسمت جذاب از عکاسی را فرا بگیرید. این را هم بدانید که در آموزش عکاسی خیابانی، مهمتر از تجهیزات مهارت و خلاقیتی است که عکاس از خود نشان میدهد.
حالا در قالب چند نکته مهم، آموزش عکاسی خیابانی را برای شما تشریح خواهم کرد.
1- دوربین عکاسی خیابانی حرفه ای تر باشد چه بهتر!
دوربین های حرفه ای رایج در بازار از نوع بدون آینه و DSLR موجود هستند. یک دوربین معمولی و میان رده هم کار شما را راه میاندازد و من اصراری ندارم که حتما از دوربین های جدید و حرفه ای تر استفاده شود. دوربین خوب برای عکاسی خیابانی، باید حداقل قابلیت های عکاسی را به ما ارائه دهد و ما بتوانیم از امکانات آن برای تنظیم سرعت شاتر، ایزو و دیافراگم به خوبی استفاده کنیم.
دوربین های DSLR رایج در بازار که اگر ندارید میتوانید آنها را با قیمت مناسب تهیه کنید، شامل موارد زیر هستند که من هم آنها را توصیه میکنم:
- دوربین کانن 80D
- دوربین کانن 90D
- دوربین کانن 5D Mark IV
- دوربین کانن 6D
- دوربین نیکون D850
این دوربین ها، به راحتی در بازار پیدا میشوند، ضمن اینکه تجهیزات و لوازم جانبی به آسانی برای آنها در دسترس است.
تصویر
دوربین های میرورلس یا بدون آینه (Mirrorless) هم به خاطر اینکه وزن کمتری دارند، گزینه خوبی برای عکاسی خیابانی هستند. چون شما در عکاسی خیابانی اغلب مجبورید دوربین را روی دست داشته باشید، به همین دلیل دوربین هایی که وزن سبک تری دارند، انتخاب هوشمندانه تری محسوب میشوند.
همچنین دوربین های میرورلس در قابلیت فوکوس خودکار، به خاطر داشتن تعداد نقاط تشخیص بالاتر، بهتر عمل میکنند. اگر احساس میکنید فوکوس کشی دستی سخت است، دوربین های بدون آینه را انتخاب کنید تا به صورت خودکار، برای شما فوکوس را انجام دهند.
از دوربین های بدون آینه که میتوانید برای عکاسی خیابانی استفاده کنید:
- دوربین سونی آلفا 7
- دوربین کانن R5
- دوربین نیکون Z9
که البته، من گزینه اول یعنی سونی آلفا 7 را به خاطر کیفیت و قابلیت هایی که دارد، همواره پیشنهاد میکنم. برند نیکون اگرچه برند محبوبی در جهان است، اما در ایران بیشتر دوربین های کانن و سونی رواج پیدا کرده اند.
2- لنزهای تله بهترین گزینه برای عکاسی خیابانی هستند.
برای عکاسی خیابانی توصیه میکنم که از لنزهایی استفاده کنید که فاصله کانونی بیشتری دارند. خیلی ساده بگوییم لنزهای تله فوتو امکان فوکوس روی سوژه را از فواصل دورتر برای عکاس فراهم میکند. هر چقدر این مقدار بیشتر باشد، به این معنی است که شما میتوانید از فاصله بیشتری روی سوژه فوکوس انجام دهید. با توجه به اینکه در عکاسی خیابانی معمولا سوژه ها دور هستند، به همین دلیل، به شدت توصیه میکنیم که از لنزهای تله استفاده کنید.
تصویر
لنزهایی در بازار تحت عنوان لنز پرایم وجود دارند که استفاده از آنها را در عکاسی خیابانی به خاطر تحرک سوژه ها به هیچ عنوان توصیه نمیکنم. در این گونه لنزها، فاصله کانونی ثابت است و شما باید در فاصله معینی از سوژه قرار بگیرید تا بتوانید عکاسی کنید. این لنزها مزایای زیادی دارند، اما عیب آنها عدم تغییر فاصله کانونی است.
لنزهایی که برای عکاسی خیابانی پیشنهاد میکنم، لنزهای زیر هستند:
- لنز سیگما 100-400
- لنز کانن 70-200
- لنز سونی 70-200
- لنز کانن 18-135
- لنز سونی 100-400
- لنز سونی 55-210
لنز 18-135 یک لنز عمومی است که قابلیت عکاسی در فواصل دور، متوسط و نزدیک را فراهم میکند. به همین دلیل، به عکاسانی که در ابتدای راه هستند، توصیه میکنم از این لنز استفاده کنند. چون هم میتوان با استفاده از آن تصاویر واید گرفت و هم قابلیت این را دارد که با استفاده از آن تصاویر پرتره را ثبت نمود. این لنز برای عکاسی خیابانی هم نسبتا گزینه مناسبی به حساب میآید. اما اگر کمی حرفه ای تر هستید و تجربه بیشتری در عکاسی دارید، لنزهای 70-200 و 100-400 را انتخاب کنید. این لنزها بوکه خیلی خوبی ارائه میدهند، ضمن اینکه عکاسی از فواصل دورتر مثلا 2 تا 4 متری از سوژه را با فوکوس فوق العاده و زمینه فلو، فراهم مینمایند.
این دو تا از مهمترین تجهیزاتی است که برای عکاسی خیابانی نیاز دارید و در ابتدای متن آموزش عکاسی خیابانی آنها را به شما معرفی کردم.
اگر بودجه برای خرید دوربین و لنز ندارید، اصلا نگران نباشید. خوشبختانه کسب و کارهایی وجود دارند که تجهیزات تصویربرداری را با قیمتی مناسب کرایه میدهند. در ابتدای راه، میتوانید با کرایه کردن دوربین ها، هم تجربه کسب کنید و هم از بروز هزینه های گزاف برای خریداری از دوربین جلوگیری نمایید.
3- بهترین زمان برای عکاسی خیابانی ابتدای صبح یا ساعتی قبل از غروب آفتاب است.
در تصویربرداری چیزی به نام گلدن تایم وجود دارد که اصطلاحا میگویند بهترین کلوین نوری در آن ساعات رویت میشود. هم از نظر اندازه و هم از نظر دما، بهترین حالت نوری در گلدن تایم وجود دارد. ضمن اینکه مقدار نور کافی است و خورشید معمولا در آسمان دیده نمیشود.
تصویر
گلدن تایم چه برای فیلمبرداری و چه برای عکاسی در فضای باز، اهمیت زیادی دارد. حدودا یکساعت بعد از طلوع آفتاب و یکساعت – یکساعت و نیم قبل از غروب آن، بهترین تایم برای عکاسی است.
پس اگر میخواهید تصاویری در بهترین موقعیت نوری ثبت کنید، بهتر است در گلدن تایم، دست به کار شوید. تایم طلایی از نظر نور، عمر محدودی دارد و بین 45 دقیقه تا یکساعت بیشتر دوام نخواهد داشت، پس دست بجنبانید تا دیر نشده، بهترین عکسی که میتوانید را ثبت کنید.
البته غیر از این ساعات هم میتوان عکس گرفت، ولی به خاطر نامیزان بودن نور، اگر مبتدی هستید، توصیه میکنم همین تایم را انتخاب کنید.
مثلا امکان عکاسی خیابانی در شب هم وجود دارد، به شرط اینکه بتوانید با استفاده از تنظیمات دوربین، نوردهی را جبران کنید که در این آموزش نمیگنجد. شاید در یک مقاله دیگر به آموزش عکاسی خیابانی در شب هم پرداختم…
4- سرعت شاتر را برای عکاسی در خیابان بالا ببرید.
سوژه ها متحرک هستند و در حال رفت و آمد. برای همین، توصیه میکنم که سرعت شاتر را بالاتر ببرید. سرعت حرکت خیلی بالا نیست، پس نیازی نیست مثل عکاسی ورزشی از بالاترین مقادیر سرعت شاتر استفاده کنید. مقادیر 1.125 تا 1.250 میتوانند برای عکاسی پرتره در خیابان مناسب باشند.
این نکته را بد نیست بدانید که با افزایش سرعت شاتر، مدت زمان رسیدن نور به سنسور دوربین کاهش مییابد. پس انتظار داریم با بالا بردن سرعت شاتر، نور تصویر هم کمتر شود. پس بالا بردن بیش از اندازه سرعت شاتر را به هیچ عنوان توصیه نمیکنم، مگر در مواردی که سرعت زیاد است، مثل عکاسی ورزشی فوتبال، والیبال، بسکتبال و غیره.
تصویر
مثلا خیلی ها گله میکنند که ما میخواستیم لبخند لحظه ای فردی که در خیابان در حال راه رفتن است را ثبت کنیم، اما تصویر او تار شد. اگر این موضوع به خاطر لرزش دست شما نباشد، احتمالا سرعت شاتر به صورت خودکار توسط دوربین کاهش یافته است. پس به صورت دستی سرعت شاتر را روی مقادیری که توصیه کردم قرار دهید تا دیگر شاهد از دست رفتن سوژه نباشید. سرعت شاتر بالا، در یک لحظه تصویر را فریز میکند، در هر موقعیتی که سوژه باشد، میتوانید با سرعت بالا، عکس های لحظه ای خوبی بگیرید.
5- دیافراگم را بازتر کنید و عمق میدان را کاهش دهید.
برای دریافت بوکه بهتر در پس زمینه سوژه در تصاویر خیابانی، بهتر است عمق میدان کاهش یابد. با بازتر کردن دریچه دیافراگم میتوان به این موضوع دست یافت. هر چقدر عدد دیافراگم کاهش یابد، یعنی گشودگی دیافراگم بیشتر شده است. اگر از لنز 70-200 استفاده میکنید، کمترین مقدار دیافراگم آن f/2.8 است. هر چقدر دیافراگم بازتر، عددش کمتر، عمق میدان کمتر و پس زمینه تارتر خواهد بود.
هر چقدر دریچه دیافراگم بسته تر باشد، اطراف سوژه واضح تر و شفاف تر خواهد بود و بالعکس!
برای عکاسی پرتره در خیابان، مقادیر دیافراگم زیر را توصیه میکنم:
- f/2.8
- f/4
- f/5.6
مقادیر بالاتر توصیه نمیشود، چون پس زمینه و اطراف سوژه شفاف تر خواهد بود.
6- ایزو میتواند نابودگر تصاویر شما باشد!
حتما مقدار ایزو را روی پایین تری حالات موجود قرار دهید. در بیشتر دوربین های امروزی این مقدار 50 یا 100 است. ایزو در واقع یکی از مولفه هایی است که منجر به روشن تر شدن تصاویر شما و به نوعی جبران نور کم میشود. در مواقعی که نور کم است، دوربین به صورت خودکار و اتوماتیک مقدار آن را بالا میبرد. اما عیب بزرگی که استفاده از ایزو دارد، این است که باعث ایجاد نویز در تصاویر میگردد. جبران نوردهی با ایزو، حساسیت سنسور به نور را بالا میبرد و این کار سبب میشود در نور کم، شاهد نویز در تصاویر باشیم. اگر چه با استفاده از نرم افزارهای ویرایشگر امکان برطرف کردن نویزها وجود دارد، اما توصیه میکنم که کار را به ادیت نکشانید. اگر در گلدن تایم عکاسی میکنید که به ایزو نیازی ندارید و اگر هم نور کم است، با سرعت شاتر و دیافراگم، آن را جبران کنید.
تصویر
7- کدام حالت یا مود دوربین را انتخاب کنم؟
یکی از سوالاتی که خیلی از هنرآموزان در رابطه با عکاسی میکنند، این است که کدام مودها روی دوربین برای عکاسی مناسب تر است؟
اولا به عنوان یک عکاس حرفه ای، این را باید آویزه گوشتان کنید که مود خودکار و اتوماتیک را باید کنار بگذارید. یا از حالت دستی (M) یا حداقل از حالت های نیمه اتوماتیک (Av, Tv) بهره ببرید.
در عکاسی خیابانی، میتوانید یا مود دوربین را روی حالت دستی قرار دهید و همه مواردی که برای سرعت شاتر و دیافراگم گفتیم را تنظیم کنید و عکاسی نمایید. اما میتوانید از حالت تقدم سرعت شاتر Tv و یا تقدم دیافراگم Av استفاده کنید. در این حالت دوربین تنظیم اتوماتیک یکی از مولفه های سرعت شاتر یا دیافراگم را بر عهده میگیرد. من در عکاسی خیابانی توصیه میکنم که از حالت Tv استفاده کنید تا سرعت شاتر را به صورت دستی در مقادیر بالاتر تنظیم کنید. دوربین ها معمولا در تنظیم اتوماتیک دیافراگم (Tv) بهتر عمل میکنند.
تصویر
سخن آخر
در این مقاله سعی کردم بهترین نکات و تجربیات خودم را در قالب آموزش عکاسی خیابانی را در اختیار شما قرار دهم. توجه داشته باشید بعد از عکاسی، میتوانید با استفاده از نرم افزارهای ویرایشگر، تصاویر را جذاب تر کنید. امیدوارم از این مطلب استفاده برده باشید و بتوانید از محتوای سودمندی که سعی کردم تهیه کنم، لذت برده باشید.
همچنین یادآوری کنم که استودیو ساترین، منبعی از آموزش های رایگان عکاسی صنعتی و تبلیغاتی حرفه ای را به صورت متنی در مجله اینترنتی خود بارگذاری میکند. مبنای نگارش متن در این مجله اینترنتی، سادگی است تا شما با هر سطحی از سواد و درک از عکاسی و فیلمبرداری، بتوانید از نکات آموزشی آنها بهره مند شوید.
در هر صورت اگر از این مطلب خوشتان آمد یا هرگونه پرسشی در زمینه عکاسی خیابانی داشتید، از قسمت دیدگاه ها، نظرات خود را با ما در میان بگذارید.