کامل ترین آموزش عکاسی پرتره

شاید بتوان گفت که عکاسی پرتره یکی از متفاوت ترین تکنیک ها در عکاسی حرفه ای باشد که علی رغم نیاز به تجهیزات خوب، خلاقیت و تکنیک های فردی را می‌طلبد. اگرچه عکاسی پرتره یکی از زیر مجموعه های عکاسی به شمار می‌رود، اما خودش دنیای وسیعی است که اگر از درون به آن بنگریم، همانند یک اقیانوس، ته ندارد. این مطلب را به جهت آموزش عکاسی پرتره برای شما عزیزان آماده کرده ایم تا بتوانید از سری مطالب آموزشی در حوزه عکاسی حرفه ای، نهایت استفاده را ببرید.

برای فراگیری این آموزش، باید کمی‌با اصطلاحات دوربین و تجهیزات آشنا باشید، البته ما آموزش عکاسی پرتره را به گونه ای نگارش کرده ایم که همه افراد از مبتدی تا حرفه ای بتوانند از آن استفاده کنند و در عمل عکاسی از آن بهره ببرند. لازم به ذکر است که همانند مابقی آموزش ها، این آموزش نیز توسط استاد شجاع الدین آقایی آماده و توسط تحریریه استودیو ساترین، به نگارش درآمده است.

آموزش عکاسی پرتره

عکاسی پرتره چیست؟

پاسخ کوتاه: عکاسی پرتره یکی از زیر مجموعه های عکاسی حرفه ای است که سوژه اصلی در آن، نمای بسته یک انسان است و بیشتر روی صورت فرد تمرکز دارد.

در آموزش عکاسی پرتره، در ابتدا باید بدانید که هدف از به تصویر کشیدن صورت انسان آن هم از این نمای بسیار نزدیک چیست؟ آیا فقط زیبایی است یا اهداف دیگری هم در آن دنبال می‌شود؟

اهداف عکاسی پرتره می‌تواند گوناگون باشد: برندسازی، عکاسی تبلیغاتی، حفظ تاریخی، لذت شخصی، زیبایی، طراحی گرافیک و غیره از جمله اهدافی است که می‌تواند در عکاسی پرتره دنبال شود.

اما مهمترین دلیلی که منجر به عکاسی پرتره می‌شود، تمرکز آن روی سوژه اصلی خاصش است. سوژه خاص عکاسی پرتره، یک انسان است و بیشترین تمرکز و فوکوس دوربین روی صورت او خواهد بود.

با توجه به اینکه فوکوس بیشتر روی صورت شخص است، عکاسی پرتره می‌تواند حس متفاوتی را به هر مخاطب برساند. با تغییر میمیک یا قراردادن دوربین در یک زاویه هنرمندانه، یا نوع نگاه فرد، پیام به سوی مخاطب مخابره می‌شود و اینگونه ارتباط برقرار می‌گردد. معمولا عکاسی پرتره برای انسان ها جذابیت دارد و به همین دلیل است که در بسیاری از بیلبوردهای تبلیغاتی یا پوسترها، از عکس های پرتره اشخاص استفاده می‌کنند، چون طراحان به خوبی از ارتباط و جذابیت تصاویر پرتره آگاهند.

در فضای کسب و کار حرفه ای، عکاسی پرتره از مدیران، صاحبان کسب و کار، سیاستمدارها، بازیگران، مشاهیر، ورزشکاران، سلبریتی ها، تنور داغی دارد و اگر علاقمند هستید که در این حوزه بیشتر کار کنید، هنرتان را باید در عکاسی از این گروه ها به خوبی نشان دهید.

قدم به قدم با آموزش عکاسی پرتره

اگر تا به حال با دوربین کار کرده اید و تجربه عکاسی دارید، قطعا عکاسی پرتره نباید برای شما سخت باشد. اما اگر تا به حال زیاد با دوربین کار نکرده اید و یا خیلی لنزها را نمی‌شناسید، توصیه می‌کنیم که در ابتدا، دیگر مبانی آموزش عکاسی را فرا بگیرید و سپس برای خواندن ادامه آموزش مراجعه کنید. ولی ما تا جای ممکن سعی کردیم آموزش عکاسی پرتره را ساده بگیریم تا همه افراد با همه نوع دانشی بتوانند از آن بهره مند شوند.

برای گرفتن عکس پرتره خوب، انتخاب دوربین، لنز، تجهیزات، لوکیشن و ژست خوب بسیار تعیین کننده است، پس به خاطر داشته باشید این موارد در خروجی نهایی کار شما تاثیر خواهند داشت و هرچقدر حرفه ای تر انتخاب شوند، کار حرفه ای تری تحویل خواهید داد.

تجهیزات مورد نیاز برای عکاسی پرتره را تهیه کنید!

در این قسمت از آموزش، با هم ابزار و تجهیزاتی که برای عکاسی پرتره نیاز دارید را بیان خواهیم کرد:

  • دوربین مناسب عکاسی پرتره؛

دوربینی که منحصرا مخصوص عکاسی پرتره باشد، نداریم، اما می‌توانیم از هر دوربین با کیفیت بالا و قابلیت های خوب، برای عکاسی پرتره استفاده کنیم. تقریبا با همه دوربین ها امکان ثبت تصاویر پرتره وجود دارد ولی هرچقدر بتوانیم دوربین های با کیفیت تری انتخاب کنیم، به نفع خروجی کار است.

دوربین های بدون آینه (Mirrorless) و “DSLR” گزینه های مناسبی در بین انواع دوربین برای عکاسی پرتره به شمار می‌روند.

  • بهترین لنزها برای عکاسی پرتره؛

در عکاسی پرتره، بیشترین تمرکز روی چهره افراد است. بنابراین اگر بخواهیم تمرکز روی سوژه از بین نرود و یا کاهش نیابد، باید بتوانیم با تکنیک لنز و دیافراگم، پس زمینه محو یا تار ایجاد کنیم. شاید برخی از افراد حرفه ای بگویند که می‌توان با همه انواع لنزها عکاسی پرتره گرفت، اما بهتر است از لنزهایی استفاده شود که به سمت تله هستند.

در مقاله ای که به انواع لنز عکاسی پرداختیم، متوجه شدیم که دو نوع لنز داریم: یکی لنزهای پرایم که دارای فاصله کانونی ثابتی هستند و دیگری لنزهای زوم، که فاصله کانونی شان متغیر است و معمولا به خاطر صرفه اقتصادی بیشتر از آنها استفاده می‌کنند.

لنزهایی که برای عکاسی پرتره پیشنهاد می‌کنیم، موارد زیر هستند:

  1. لنز 70-200
  2. لنز پرایم 85 f1.4
  3. لنز 24-70
  4. لنز پرایم 50 f1.4

سعی کردیم که موارد بالا را به ترتیب از بهترین لنز بنویسیم تا بر اساس الویت، بتوانید انتخاب نمایید کدام لنز برای شما مناسب تر است.

  • انواع نرم کننده های نور؛

برای عکاسی پرتره در فضای باز یا استودیویی، نیازمند یکسری تجهیزات نور هستیم و یکسری تجهیزات جانبی که بتوانیم نور را به وسیله آنها مدیریت کنیم. نوری که از یک ال ای دی یا اس ام دی متصاعد می‌شود بسیار تیز و خشن است اگر به چهره بتابد، علاوه بر اینکه سایه هایی با کنتراست بالا ایجاد می‌کند، سبب می‌شود جزئیات چهره در عکاسی پرتره از بین برود.

پس برای نرم کردن تابش نور به صورت سوژه، باید از انواع سافت باکس و دیفیوزر استفاده کنیم تا حد ممکن بتوانیم سایه ها را کنترل کنیم.

تاثیر استفاده از دیفیوزر در عکاسی پرتره

انواع سافت باکس مناسب برای عکاسی پرتره که می‌توانید تهیه کنید:

  1. پارابولیک: ترکیب چتر نور و سافت باکس است و با تابش یک نور ملایم، عمق بیشتری نسبت به سافت باکس می‌دهد.
  2. فانوسی یا بالونی (lantern): یک نور گرد به سوژه می‌تاباند و نسبتا ملایم و خوب است.
  3. انواع مستطیل: انواع مستطیل از رایج ترین نوع سافت باکس ها است که در انواع سایز وجود دارد و مناسب برای تصویربرداری کلوزآپ و پرتره است.
  4. انواع چترها: انواع چترها هم می‌توانند برای نرم کردن نور مورد استفاده قرار بگیرند. مهمترین مزیتشان نسبت به سافت باکس ها، در قابل حمل بودنشان است.

به وسیله این چهار مورد پیشنهادی که در این قسمت از آموزش عکاسی پرتره بیان کردیم، می‌توانید نور نرم تر و ظریف تری به چهره بتابانید.

  • انواع رفلکتور برای عکاسی پرتره؛

شاید برخی از افراد بدون استفاده از بازتاب دهنده ها و رفلکتورها اقدام به عکاسی پرتره کنند ولی، بودن آن بهتر از نبودن آن است. انواع رفلکتور مناسب عکاسی پرتره در رنگ های طلایی، نقره ای و سفید موجود هستند و شما می‌توانید بنابه نوع سوژه و هدفی که از عکاسی دنبال می‌کنید، آنها را انتخاب نمایید.

نکته: اگر می‌خواهید در آفتاب عکاسی کنید، دیفیوزر گزینه خوبی برای نرم کردن نور و کنترل بازتاب آن خواهد بود.

  • تجهیزات نور برای عکاسی پرتره؛

طبق قواعد همه آموزش هایی که داشتیم، برای عکاسی پرتره نیاز به نور اصلی (Key light)، نور فرعی (Fill light)، نور هد لایت و نور بک لایت نیاز خواهیم داشت.

نور اصلی، برای نوردهی به سوژه و برجسته کردن آن، نور فرعی برای پر کردن سایه ها، نور هد برای روشن کردن بالای سر و نور بک، برای ایجاد عمق میدان و همچنین تمایز پس زمینه از سوژه به کار خواهد رفت. این موارد به شما در انتخاب انواع وسایل نورپردازی کمک خواهند کرد.

قدم به قدم، پیش بروید و عکاسی کنید!

در این بخش از آموزش عکاسی پرتره نکاتی وجود دارند که به شما برای عکاسی بهتر کمک می‌کنند، پس توصیه می‌کنیم، این قسمت را به هیچ وجه از دست ندهید.

  • لوکیشن را انتخاب کنید.

بر اساس فکر قبلی، لوکیشن مورد نظر خود را انتخاب کنید. اگر قرار است در محیط و فضای باز عکاسی پرتره انجام دهید، فراموش نکنید که گلدن تایم ( ساعتی قبل از غروب و بعد از طلوع آفتاب)، بهترین نور را برای عکاسی پرتره به شما ارائه می‌دهد.

اگر هم قرار است در محیط استودیو عکاسی پرتره را انجام دهید که طبیعتا خودتان در جریان هستید باید محیط آن را برای عکاسی آماده کنید.

  • محیط را آماده نمایید.

در صورتی که عکاسی در فضای باز قرار است انجام شود، باید بهترین بکگراند را انتخاب نمایید. در صورتی هم که میخواهید در استودیو عکاسی را انجام دهید، باید فضایی آرام، دلنشین و به دور از استرس را مهیا کنید و در آن از یک آهنگ ملایم کمک بگیرید تا سوژه احساس راحتی داشته باشد و بتوانید عکس خوبی از او ثبت نمایید.

  • نور اصلی باید منبع نور باشد.

چینش نور در عکاسی پرتره از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در مورد چیدمان نور اصلی که معمولا یک یا دو شاخه است، باید توجه داشته باشید که بقیه نورها نباید روی نور آن تاثیر بگذارند و فقط مکمل این نور خواهند بود.

  • نور هد نباید به چهره بخورد!

نکته مهم دیگر در مورد نورپردازی عکاسی پرتره که باید در آموزش عکاسی پرتره به آن اشاره کنیم، این است که به هیچ عنوان نباید نور هد، به چهره بتابد. در غیر اینصورت، باید موقعیت قرارگیری آن را تغییر بدهید.

  • برای نور پردازی پوست تیره !

نور پردازی پوست افرادی که تیره گون هستند، بسیار حساس است و ترجیحا نباید مستقیم صورت بگیرد. با استفاده از دیفیوزر و رفلکتورها و قانون بازتاب، به خوبی می‌توانیم نور پردازی چهره افرادی که دارای صورت تیره هستند را مدیریت کنیم. همچنین در انتخاب نور، باید سعی کنیم نور با ابعاد بزرگ انتخاب کنیم تا پوست را بهتر و ظریف تر نشان بدهد.

  • سعی کنید بکگراند را تار کنید.

برای حفظ تمرکز روی سوژه اکثر افراد حرفه ای، توصیه می‌کنند که در هنگام عکاسی پرتره، حتما پس زمینه را تار کنید. این نکته را در آموزش عکاسی پرتره به خاطر داشته باشید ولی یک قانون نیست. یعنی می‌توانید آن را تغییر دهید و بکگراند، تار نشود.

  • هدف از عکاسی پرتره، انتقال پیام از طریق حالت چهره است.

در عکاسی پرتره، مهمترین هدف، انتقال پیام است. حقیقتا این بیت از شعر سعدی “رنگ رخسار خبر می‌دهد از سر ضمیر” مصداق بارز این نکته است. با نورپردازی هدفمند و موقعیت زاویه دروبین، می‌توانید پیام های مختلفی را منتقل کنید کما اینکه، چهره نیز باید حالتی متناسب با کلیت تصویر پرتره داشته باشد.

  • ژست خوب، عکس پرتره را جذاب تر می‌کند.

اگر خودتان ایده ای برای ژست گرفتن سوژه ندارید، چند نمونه از آن را در اینترنت جستجو کنید و آن را منتقل کنید. قطعا ژست یکی از مهمترین قواعد در آموزش عکاسی پرتره است. از متفاوت بودن و تغییر دادن نترسید و ژست های مختلف را امتحان کنید.

  • با نورپردازی عیوب چهره را بپوشانید.

با توجه به تمرکز بالای روی سوژه علاوه بر یک میکاپ خوب ( برای خانم ها بیشتر) باید بتوانید با استفاده از نور، چهره را ظریف تر و با عیب کمتری نمایش دهید. رفلکتور و سافت باکس در اینجا به شما کمک می‌کنند و همچنین، نور از زاویه های غیر روبرو، گره گشا خواهد بود. سعی کنید مطابق نوع فرم صورت فرد، نورپردازی را انجام دهید. این نکته مهمی در آموزش عکاسی پرتره است که خیلی ها

  • از نورپردازی های معروف استفاده کنید.

نور باترفلای و رامبراندی، از معروف ترین روش های نورپردازی برای چهره است که بیشتر برای خانم ها استفاده می‌شود. این نورها، جذابیت عکس پرتره را دوچندان می‌کنند.

  • دوربین را تنظیم کنید و روی پایه عکس بگیرید.

سعی کنید بهترین تنظیمات دوربین را برای عکاسی اعمال کنید. یعنی تا حد امکان ایزو را پایین بیاورید، f را افزایش دهید تا عمق میدان کمتر شود و تمرکز روی سوژه بیشتر شود و سرعت شاتر را بین 1.125 تا 1.160 تنظیم نمایید. استفاده از پایه را برای عکاسی بهتر فراموش نکنید.

همچنین برای تکمیل اطلاعات خود در زمینه تنظیم نور در آموزش عکاسی پرتره، می‌توانید مقاله تنظیم نور در عکاسی را مطالعه فرمایید.

جمع بندی؛

با توجه به ارائه نکات مورد نیاز، آموزش عکاسی پرتره برای شما به پایان رسید، اما این بخش تئوری کار است و برای بهتر شدن حرفه ای بودن، باید مدام عکاسی کنید و تجربه کسب نمایید. تا زمانیکه دکمه شاتر دوربین را فشار ندهید، هیچ اتفاقی برای شما نمی‌افتد.

پس علاوه بر فراگرفتن آموزش عکاسی پرتره، موارد گفته شده را به صورت عملی هم اجرا کنید تا اتفاقات خوبی در آینده برای شما رقم بخورد.

2 دیدگاه دربارهٔ «کامل ترین آموزش عکاسی پرتره»

  1. سلام وقتتون بخیر، لطفا توضیح بدین چطوری از دیفیوزر استفاده کنیم تا مثل اون عکسی که گذاشتین، سایه کلا حذف بشه؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمای

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خروج از نسخه موبایل