در شب میتوان تصاویر خارق العاده ای ثبت کرد و گاها تصاویری از عکاسان معروف در منظره شب وجود دارد که به یک شاهکار تبدیل شده اند. اما چگونه میتوان مثل یک عکاس حرفه ای در شب عکاسی کرد؟ عکاسی از آسمان در شب چگونه است؟ چگونه تصاویری زیبا از شب های یک شهر ثبت کنیم؟ اگر اهل ماجراجویی هستید و علاقمند به عکاسی در شب ، ما در اینجا آموزش عکاسی در شب را از صفر تا صد، از وسایل و تجهیزات مورد نیاز گرفته تا تمامی تنظیمات دوربین، برای شما آماده کرده ایم. به همین منظور از شما دعوت میکنیم که تا انتها با این مطلب که توسط آکادمی استودیو ساترین تهیه شده است، همراه باشید.
عکاس ایتالیایی معروف، سراینو در رابطه با عکاسی میگوید: ” کاش به من گفته میشد بیشتر به اطرافم توجه کنم، تا با دقت به آسمان، ستاره ها، خورشید، فصل ها، ماه ها، شب ها و روز ها بنگرم … و ارزش و رایگان بودن آنها را درک کنم. ”
به طور کلی، عکاسی در شب به علت نور ثابت نسبت به روز، از جهاتی راحت تر است و فقط به خاطر وجود نور کم، باید به تنظیمات دوربین، واقف باشید.
اولین نکته در آموزش عکاسی در شب این است که عکاس باید اهل ماجراجویی باشد و فارغ از بحث علاقه عکاسی، حس و حال یافتن سوژه های جدید را در مقاطع مختلف سال، ماه و شبانه روز داشته باشد. برای گرفتن یک عکس خوب باید به اندازه کافی، صبر و حوصله از خود نشان داد. شاید برای اتفاق افتادن یک سوژه خاص باید ساعت ها منتظر بمانید، یا شاید ماه ها و شاید هم سال ها!
آموزش عکاسی در شب علاوه بر داشتن تجهیزات خوب، با ارائه یکسری نکات تکمیل خواهد شد که در ادامه آنها را خدمت شما ذکر خواهیم کرد. مثلا اینکه عکاس باید با اصطلاحات آشنا باشد، کادربندی را بشناسد و بتواند رنگ بندی را درک کند.
کوله بار خود را برای عکاسی در شب ببندید!
در ارائه نکات آموزش عکاسی در شب، گفتیم که قبل از هر چیز باید تجهیزات مورد نیاز را انتخاب کنید و آنها را برای گرفتن عکس خوب در شب با خود همراه سازید. برای اینکه هیچکدام از وسایل از قلم نیفتد، توصیه میکنیم که یک چک لیست تهیه کنید و همه آنچه که برای عکاسی در شب به آن احتیاج دارید را در آن بنویسید و هنگام عزیمت برای عکاسی، یکی یکی آنها را چک کنید.
قطعا مهمترین عضو کوله پشتی شما، دوربین عکاسی است. اگر چه ما مبنای آموزش را بر عموم دوربین های حرفه ای قرارداده ایم، اما دوربینی که انتخاب میکنید، در ارائه خروجی خوب، بسیار حائز اهمیت است. در مقاله ای به صورت جداگانه با انواع دوربین برای عکاسی حرفه ای آشنا خواهیم شد، اما همینقدر بدانید که دوربین های کنون و نیکون در مدل های دو رقمی و تک رقمی، گزینه های حرفه ای تری برای عکاسی چه در شب و چه در روز به شمار میروند.
اما فارغ از دوربین به یک سری از وسایل مهم دیگر نیز احتیاج دارید که در چک لیست زیر، آنها را نام برده ایم.
چک لیست تجهیزات مورد نیاز برای عکاسی در شب
ما طبق تجربه همه آنچه که برای گرفتن یک عکس خوب در شب احتیاج دارید را در این قسمت معرفی خواهیم کرد و میتوانید در دفترچه خود این موارد را یادداشت کنید.
- سه پایه عکاسی؛
فکر اینکه سه پایه را همراه خود نداشته باشید را از ذهنتان دور کنید. به علت نور کم در شب، ذره ای تکان خوردن دوربین، میتواند از کیفیت عکس شما کم کند و یا اینکه آن را تبدیل به یک عکس تار کند. توصیه میکنیم که سه پایه سنگین و محکم را انتخاب نمایید و وقتی دوربین روی آن قرار میگیرد، ثابت باشد، چون کوچک ترین تکان، خروجی عکس شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اگر در هنگام برپا کردن سه پایه، نمیتوانید آن را محکم کنید، از وسایلی همچون کیسه شن یا سنگ برای سنگین کردن آن بهره ببرید.
- لنز عکاسی؛
حتما از لنز مناسب برای عکاسی در شب استفاده نمایید. وجود دوربین بدون لنز مناسب، بی معنا خواهد بود و این گزینه برای ثبت تصاویر دلخواه، بسیار حیاتی است.
- ریموت شاتر؛
برای کنترل دوربین از راه دور، به یک ریموت احتیاج خواهیم داشت. ریموت عکاسی، ریموت شاتر و ریموت کنترل دوربین، از عناوینی است که برای این محصول به کار میبرند. اگرچه تهیه یک ریموت شاتر هزینه زیادی در بر ندارد، اما در عوض میتوانید از اپلیکیشن های موبایل استفاده کنید یا اینکه دوربین را به یک لپ تاپ وصل کنید. با توجه به سنگین شدن کوله بار تجهیزات و همچنین دردسرهایی که ممکن است برای حمل لپ تاپ داشته باشید، استفاده از گوشی هم کار راه انداز است. اپلیکیشن هایی در این زمینه برای انواع سیستم عامل های اندروید و آیفون (ios) هستند که میتوانید آنها را دانلود کنید تا موبایلتان به یک ریموت تبدیل شود:
- camera connect برای دوربین های کنون؛
- Wireless mobile utility برای دوربین های نیکون؛
البته شرط استفاده از این برنامه ها به جای ریموت کنترل، داشتن قابلیت بلوتوث یا اتصال وایرلس در دوربین خواهد بود.
اما چرا به ریموت احتیاج داریم؟ چون استفاده از آن کارایی زیادی خواهد داشت. مثلا وقتی برای گرفتن عکس، دستمان روی شاتر قرار میگیرد، یک لرزش لحظه ای ایجاد خواهد شد ولی وقتی از ریموت یا برنامه موبایل استفاده کنیم، این لرزش حذف میشود و عکس حرفه ای تری در شب خواهیم گرفت. سوای این کاربرد، وقتی بخواهیم تصاویری که نیاز به گذشت زمان دارند یا تایمر دارند را ثبت کنیم، راهکار خوبی برای گرفتن عکس با کیفیت خواهد بود. استفاده از ریموت، یکی از نکات کاربردی آموزش عکاسی در شب است که در برخی آموزش ها و مقالات، آن را از قلم میاندازند.
- چراغ قوه؛
برای حرکت در شب و یافتن سوژه ها و همچنین پیدا کردن یک مکان قرص و محکم برای جایگذاری سه پایه، حتما به چراغ قوه احتیاج پیدا میکنید، پس آن را در تجهیزاتی که با خود میبرید، فراموش نکنید!
- صندلی؛
به این علت که ممکن است برای فرا رسیدن موعود فشردن شاتر، نیاز به صبر باشد، وجود صندلی برای استراحت و انتظار الزامی است. ایستادن بیش از اندازه، شما را خسته خواهد کرد و ذهن شما بیشتر درگیر خستگی خواهد شد تا تمرکز روی گرفتن یک عکس خوب در شب!
- قطب نما؛
از خود قطب نما یا اپلیکیشن هایی از این دست میتوانید استفاده کنید تا اگر میل به عکاسی از ستاره ها و آسمان در شب دارید، بتوانید از آنها کمک بگیرید.
- باتری و کارت حافظه اضافه؛
حتما از باتری و کارت حافظه اضافی غافل نشوید. ممکن است به هر دلیلی به آنها احتیاج پیدا کنید و نبود آنها، کل زحمت هایتان را بر باد خواهد داد.
اینها وسایل و تجهیزات عکاسی در شب بودند که به آنها حتما احتیاج پیدا خواهید کرد. ممکن است فکر کنید و وسایل دیگری هم به ذهنتان برسد، اما توصیه میکنیم که بار سفر را سبک ببندید تا برای حمل وسایل ضروری تر، به زحمت نیفتید.
فوت کوزه گری در عکاسی شب؛ بهترین تنظیمات دوربین برای عکاسی در شب چیست؟
یک عکاس باید بتواند به صورت حرفه ای، دوربین خود را متناسب با منظره و مقطع شبانه روز، تنظیم کند تا بهترین خروجی را دریافت کند. اینجا است که اصطلاحا میگویند فوت کوزه گری در عکاسی، که عکاسان مبتدی از آن ناآگاه هستند.
عکاسی در شب، تنظیمات خاص خودش را دارد و طبق تجربه ای که در این زمینه داریم، بهترین تنظیمات را برای عکاسی شب خدمتتان ارائه میدهیم.
قبل از آموزش تنظیمات دوربین برای عکاسی در شب، این نکته را به خاطر داشته باشید که دوربین باید روی حالت دستی یا “Manual” قرار داشته باشد، این گزینه روی اسکرول ( چرخنده حالت) معمولا با عنوان “M” قرار دارد.. همچنین فوکس را هم روی حالت “Manual” بگذارید، چون دوربین در برخی از موارد به خصوص در مقاطعی که نور ضعیف است، در فوکس کشیدن خودکار، اشتباه میکند و نمیتواند به درستی فوکوس بکشد.
-
بهترین تنظیم دیافراگم برای شب؛
تنظیم درست دیافراگم، به ما کمک میکند که عمق میدان بهتری داشته باشیم. طبیعتا هرچقدر دیافراگم کمتر باشد، عمق میدان کمتری خواهیم داشت. با توجه به اینکه بیشتر هدف از عکاسی در شب، منظره ها است، بهتر است آن را روی اعداد بالا ببندیم.
*عدد توصیه شده برای تنظیم دیافراگم: 8 یا 11(f/8 or f/11)
-
بهترین تنظیم ایزو (ISO) برای عکاسی شب؛
ایزوی بالاتری در شب، سبب ایجاد نویز بیشتر در تصاویر ثبت شده خواهد شد و سبب میشود کیفیت را از دست بدهیم. پس تا جایی که ممکن است، باید “ISO” را پایین تر قرار دهیم.
*عدد توصیه شده برای تنظیم ایزو: بین 100 تا 400
-
بهترین تنظیم سرعت شاتر برای عکاسی در شب؛
سرعت شاتر، در واقع مدت زمانی است که شاتر باز میماند و اجازه عبور نور را میدهد. بسته به عکس و هدفی که دارید، این سرعت تغییر میکند. اگر قصدتان عکاسی از امتداد نور ماشین ها یا رد نور ستاره ها است، بهتر است شاتر برای مدت بیشتری باز بماند. اما اگر به دنبال یک عکس با جزئیات کمتر و ثابت هستید، باید سرعت شاتر بیشتر باشد. برای دستیابی به عکس دلخواه، حتما یک عکاسی تست انجام دهید.
*عدد توصیه شده برای تنظیم سرعت شاتر: از 10 ثانیه شروع کنید و آن را امتحان کنید.
-
بهترین فرمت ذخیره سازی عکس؛
دوربین ها دارای این تنظیمات هستند که بتوانید فرمت ذخیره سازی تصاویر را تعیین کنید. از بین دو گزینه “JPEG” و “RAW” انتخاب “RAW” خواهد بود. چون طیف رنگی در این فرمت بیشتر است و همچنین دست برای ویرایش روی این فرمت بازتر خواهد بود.
*فرمت توصیه شده برای عکاسی: فرمت “RAW“
-
دیگر تنظیمات دوربین برای عکاسی در شب؛
برای اینکه به کیفیت عکس کمک کنید و نویز های وجود نور اضافی گرفته شود، در تنظیمات گزینه ای تحت عنوان “Long Exposure Noise Reduction” را فعالسازی کنید. همچنین جهت نور سنجی بهتر، هیستوگرام دوربین را روشن کنید.
با این تنظیمات، به مثابه یک عکاس حرفه ای، تصاویری را ثبت خواهید کرد که خودتان از دیدن آنها شگفت زده خواهید شد.
چند نکته برای عکاسی بهتر در شب؛
نکاتی که در انتهای این مطلب سعی داریم به آنها بپردازیم، تقریبا انتقال تجربیات چندین ساله در زمینه عکاسی است و سعی کنید این نکات را به خوبی به خاطر بسپارید:
- برای عکاسی مناظری مثل آسمان، ستاره ها، مهتاب و غیره، جایی را انتخاب کنید که نور مزاحم وجود نداشته باشد. کویر بهترین مکان برای این هدف است.
- وقتی در حال بستن بار و بندیلتان برای عکاسی در شب هستید، از شرایط آب و هوایی، وزش باد و بارندگی آگاه باشید.
- برای عکاسی در شب، حتما زمان مناسب را انتخاب نمایید.
- به هیچ عنوان بدون سه پایه عکاسی نکنید.
- از سرعت شاتر بالا استفاده نکنید، چون فضا تاریک تر شده و جزئیات از دست میرود.
- از تایمر برای بهبود نتایج عکاسی بهره ببرید.
- حتما حتما ، حالت فوکوس را روی دستی قرار دهید (MF)
- سعی کنید به هیچ وجه از فلش استفاده نکنید و در به کارگیری آن، خیلی محتاط باشید.
- سه پایه را جای محکم قرار دهید تا وزش باد یا تکان های جزئی، باعث تغییر موقعیت آن نشود.
به پایان این مقاله که در موضوع آموزش عکاسی در شب نوشته بودیم رسیدیم، اما قول میدهیم که این مطلب را به زودی غنی تر کنیم و نکات و ترفندهای جدیدی را به آن اضافه کنیم تا بتوانید حرفه ای تر تصاویر خود را در شب ثبت نمایید.