آموزش کار با دوربین عکاسی برای مبتدیان [از 0 تا 100]

اگر عکاسی تازه کار هستید و به تازگی دوربین عکاسی دیجیتال خود را تهیه کرده اید یا در عکاسی ماهر هستید و دوربین عکاسی جدیدی خریده اید، قطعا در ابتدای کار به دنبال آموزش کار با دوربین عکاسی خود خواهید بود.

زیرا عکاسی با دوربین‌های حرفه‌ای به دلیل پیچیدگی‌های ظاهری و فنی در اوایل کار کمی دشوار است.

پس در این مقاله برای شما نکات کلیدی و تکنیک‌های مهم برای استفاده صحیح از دوربین عکاسی را جمع آوری کرده‌ایم و امیدواریم با مطالعه این مطالب و تمرین تکنیک‌ها بتوانید مهارت خود در هنر عکاسی را ارتقا دهید.

مهم است بدانید که در دوره‌ها و نکات آموزشی کار با دوربین‌های عکاسی، اغلب نکات در همه مدل دوربین‌ها به صورت مشترک و یکسان است اما برخی نکات تنها برای یک سری از مدل‌ها و برندهای خاص کاربرد دارد.

کار با یک دوربین عکاسی حرفه‌ای ممکن است در ابتدا کمی پیچیده به نظر برسد، اما با تمرین و آشنایی با تنظیمات و همچنین قابلیت‌های مختلف آن، می‌توانید عکس‌های فوق‌العاده‌ای بگیرید.

نحوه کار با دوربین عکاسی به صورت حرفه ای

راهنمای کامل کار با دوربین عکاسی حرفه ای

در زیر چند نکته و راهنمای کلی برای کار با دوربین عکاسی حرفه‌ای را بررسی می‌کنیم:

1- نحوه درست دست گرفتن دوربین

اولین چیزی که باید در عکاسی با دوربین بدانید، این است که چگونه باید آن را به درستی در دست بگیرید.

این خیلی مهم است که در هنگام عکاسی صنعتی یا تبلیغاتی، دست و دوربین شما کم‌ترین حرکت را داشته باشد؛ چرا که اکثر دوربین‌های دیجیتال سنگین هستند و باید آن‌ها را با دو دست نگه دارید تا لرزش دوربین شما به کمترین حد خود برسد و تصویر نهایی که ثبت ‌می‌کنید تار نباشد.

به طور مثال اغلب افراد که راست دست هستند، دوربین را با دست راست خود گرفته و یکی از انگشت‌های دستشان را روی دکمه‌ی شاتر نگه می‌دارند.

عکاسان معمولاً از انگشت اشاره برای دکمه شاتر استفاده می‌کنند و با دست دیگر خود نیز لنز را می‌گیرند و زوم و فوکوس آن را تنظیم می‌کنند. آنها برای کاهش لرزش و تاری عکس، دوربین را نزدیک به بدن خود نگه می‌دارند.

البته در عکاسی‌های حرفه ای و موقعیت‌هایی که باید دوربین در یک حالت ثابت باشد، بهتر است از پایه‌های نگهدارنده دوربین (مثل سه پایه) دوربین استفاده شود و دوربین را روی آن قرار گیرد.

2- آشنایی با تنظیمات دوربین عکاسی حرفه ای

یک دوربین عکاسی حرفه‌ای تنظیمات خاصی دارد که به شما امکان تنظیم بهینه‌ترین شرایط برای ثبت عکس را فراهم می آورد.

برای مثال، شما می‌توانید دیافراگم، سرعت شاتر،  ISOو تعادل رنگ را برای هر موقعیت به صورت اتوماتیک یا دستی تنظیم کنید.

اگر در ابتدای راه هستید توصیه ‌می‌کنیم یکبار برای همیشه کاربرد و نحوه تنظیم هر قسمت از دوربین را یاد بگیرید و پس از آن با ترکیب هر کدام از آن‌ها عکس‌های بهتر و جذاب‌تری ثبت کنید.

دریچه دیافراگم، ایزو و سرعت شاتر از اصلی ترین گزینه‌ها در تنظیمات نوردهی دوربین‌ها هستند که هر عکاس در هنگام آموزش کار با دوربین با آن‌ها آشنا ‌می‌شود.

سرعت شاتر دوربین و اندازه دریچه دیافراگم، به ترتیب زمان و مقدار نور ورودی به دوربین را تنظیم ‌می‌کنند و ایزو، میزان روشنایی مورد نیاز برای عکاسی از سوژه مورد نظر را تامین می کند.

برای مثال در شرایطی که بخواهیم پس زمینه تصویر تار و سوژه واضح تر باشد یا بخواهیم عمق میدان بیشتری در تصویر نهایی به نمایش بگذاریم، باید اندازه دیافراگم را تغییر دهیم.

برای فیکس شدن سوژه در عکاسی ( مثلا عکاسی ورزشی) باید سرعت شاتر افزایش یابد. همچنین برای القا حس حرکت به مخاطب، می توان در عکاسی از اشیا در حال حرکت ( مثل رودخانه، آبشار، ماشین ها و غیره)، سرعت شاتر را کاهش داد.

تنظیمات  ISO وابسته به نوع هر دوربین به صورت عددی از 100 (حساسیت کم) تا حدود 6000 (حساسیت بالا) است.

هرچه محیط برای عکاسی تیره و کم نور باشد، شما باید مقدار ISO را افزایش دهید و هرچه محیط روشن تر باشد، مقدار عددی ISO نیز باید کمتر شود.

اما یک احتیاط در مورد استفاده از ایزو!

در هنگام عکاسی با دوربین هرچه مقدار ایزو کمتر باشد، عکس باکیفیت‌تری ثبت خواهید کرد بنابراین مقدار ایزو دوربین را تا حد امکان پایین نگه دارید.

3- استفاده از حالت‌های تنظیم دستی در دوربین حرفه ای

بیشتر دوربین‌های حرفه‌ای امکان تنظیم دستی دارند که به شما اجازه می‌دهد کنترل کاملی بر روی تصویر داشته باشید.

این تنظیمات در اکثر دوربین‌های دیجیتال شامل حالت دیافراگمی (Aperture priority)، حالت اولویت شاتر (Shutter priority)  ،حالت خودکار  (Program Automatic) و حالت دستی کامل (Manual) است.

پس از یادگیری هر یک از این حالت‌ها و تغییر تنظیمات شاتر، دیافراگم و ISO، می‌توانید دقیقاً اثر دلخواه خود را بر روی تصویر ایجاد کنید.

  • حالت دیافراگمی

حالت دیافراگمی که بر روی دوربین به اختصار به صورت A یا Av نوشته شده است، یک حالت نیمه اتوماتیک و نیمه دستی است.

به این صورت که عکاس ‌می‌تواند میزان باز یا بسته بودن دیافراگم دوربین را برای کنترل عمق میدان در تصویر به صورت دستی تنظیم کند.

در این حالت دوربین به صورت اتوماتیک نور صفحه را تشخیص داده و نوردهی و سرعت شاتر درست را بر اساس آن تنظیم ‌می‌کند. همچنین عکاس می‌تواند در این حالت کنترل ایزو، نوردهی و وایت بالانس را نیز خود انجام دهد.

  • حالت اولویت شاتر

حالت اولویت شاتر که به آن حالت‌های T، S و Tv نیز گفته ‌می‌شود، حالتی مشابه حالت دیافراگمی است با این تفاوت که در این جا عکاس ‌می‌تواند سرعت شاتر را تنظیم کند و دوربین به صورت اتوماتیک میزان نور فضا را سنجیده و میزان دیافراگم را تنظیم ‌می‌کند.

  • حالت خودکار

حالت خودکار یا P به حالتی گفته ‌می‌شود که اغلب تنظیمات جزئی را دوربین به صورت اتوماتیک انجام ‌می‌دهد و عکاس به تنظیم میزان ایزو، وایت بالانس و نوردهی کنترل دارد.

  • حالت کاملا دستی (Manual)

حالت کاملا دستی که بر روی دوربین با حرف M یا کلمه Manual نوشته ‌می‌شود هم همانطور که از نام آن پیداست تمامی تنظیمات دوربین اعم از کنترل سرعت شاتر، تنظیم ایزو، نوردهی، دیافراگم و وایت بالانس بر عهده عکاس است.

4- استفاده از لنز‌های حرفه‌ای

در هنگام آموزش کار با دوربین مهم است که کاربرد و نقش سایر تجهیزات کمکی در عکاسی را نیز فرا بگیرید.

به طور کلی نحوه بهره گیری صحیح از تجهیزات نورپردازی و انتخاب لنز مناسب نقش مهمی در عکاسی حرفه‌ای دارد.

لنز‌های حرفه‌ای معمولاً برای عکاسی با کیفیت بالا و تنوع بیشتر و قابلیت‌های خاص به کار می‌روند و بسیاری از عکاسان برای بهبود عملکرد دوربین خود از این نوع لنزها که تنوع و کاربردهای زیادی دارند استفاده ‌می‌کنند.

همچنین بخوانید: با انواع لنز دوربین آشنا شوید!

هم چنین تجهیزات نورپردازی نیز دنیای گسترده ای از تنوع و قابلیت‌ها را دارند که با توجه به نوع عکاسی و باز و بسته بودن فضای عکاسی انتخاب ‌می‌شوند و لازم است شما پس از یادگیری نحوه کار با دوربین خود به سراغ شناخت و استفاده درست از این ابزارها نیز بروید.

5- مدیریت نور، ترکیب رنگ‌ها و وایت بالانس

نور مهمترین عنصر در عکاسی است و آموزش مباحث مربوط به نورپردازی (lighting) و ترکیب رنگ‌ها

(color composition) به شما کمک می‌کند تا بهترین نتیجه را در تصاویر نهایی خود حاصل کنید.

مطالعه در مورد روش‌ها و تکنیک‌های نورپردازی و استفاده از سایه‌ها، نمونه‌های رنگی و تعادل رنگ، به شما کمک می‌کند تا در موقعیت‌های مختلف بتوانید به درستی دوربین خود را تنظیم کنید و به نحو احسن عکاسی کنید.

در کنار یادگیری تنظیمات اصلی دوربین خود، بد نیست از نحوه عملکرد و تنظیم وایت بالانس دوربین نیز آگاه باشید.

وایت بالانس (White balance) که تاثیر مستقیم بر رنگ عکس شما در هنگام عکاسی با فرمت JPEG دارد، گزینه ای قابل توجه و نیازمند به تنظیم و کنترل است.

انواع حالت‌های وایت بالانس:

  • از حالت نور روز یا Daylight برای عکاسی در روز روشن که نور طبیعی به قدر کافی وجود دارد استفاده ‌می‌شود.
  • از حالت ابری یا Cloudy برای عکاسی در مواقعی که نور طبیعی کمی ‌در محیط وجود دارد، یا به عبارتی برای افزایش گرمای عکس‌ها استفاده ‌می‌شود.
  • از حالت Tungesten در فضاهای داخلی و سربسته هنگامی که نورهای مصنوعی مانند لامپ‌های معمولی وجود دارند استفاده ‌می‌کنیم.
  • از حالت Shade و Flash هم در مواقعی که سوژه مورد نظر ما در تاریکی یا سایه قرار دارد استفاده ‌می‌کنیم تا بتوانیم گرمای بیشتری به تصویر بدهیم.

6- تمرین مداوم برای یادگیری کار با دوربین حرفه ای

آموزش کار با دوربین حرفه‌ای علاوه بر نکاتی که یادگیرید نیازمند تمرین و تجربه مداوم است.

امتحان کردن تنظیمات مختلف و ثبت عکس‌های متنوع به شما امکان می‌دهد تا با روش‌های مختلف آشنا شوید و به تدریج به عکس‌های بهتر برسید و هیچ چیزی در هنگام آموزش کار با دوربین بهتر از آموزش عملی و تجربه شخصی شما ن‌می‌تواند در یادگیری این مهارت برایتان موثر باشد.

تمرین در فضاهای مختلف با سوژه‌ها و موضوعات متنوع است که به شما کمک می‌کند تا بیشتر با قابلیت‌ها و تنظیمات دوربین خود آشنا شوید و استعداد عکاسی خود را بیش از پیش شکوفا کنید.

7- ویرایش یا ادیت تصاویر

هنگامی که شما نحوه کار با دوربین عکاسی خود را یاد ‌می‌گیرید، مواقعی پیش ‌می‌آید که نیاز است باز هم تغییراتی در عکسی که گرفته اید ایجاد کنید.

برای این امر ‌می‌توانید برای داشتن عکس‌های بهتر به سراغ آموزش و استفاده از نرم‌افزارهای ویرایشگر عکس هم بروید.

در موارد حرفه ای هم بعد از گرفتن عکس‌ها، عملیات ویرایش در نرم‌افزار‌های عکاسی حرفه‌ای می‌تواند به عکس‌های نهایی جلوه و روح بیشتری بدهد.

بنابراین سعی کنید در کنار آموزش کار با دوربین عکاسی به آشنایی با نرم‌افزارهایی مانند Adobe Photoshop  و Lightroom نیز بپردازید.

زیرا این نرم افزارهای ویرایشگر عکس ‌می‌توانند به شما امکان تنظیمات دوربین و نورپردازی و دیگر جزئیات را بدهند و شما ‌می‌توانید با استفاده از آن‌ها تغییرات دلخواه خود را بر روی عکس‌ها اعمال کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خروج از نسخه موبایل