چطوری عکاسی را شروع کنیم؟ برای شروع عکاسی باید چه کار کنیم؟ برای شروع عکاسی حتما باید درسش را خوانده باشیم؟ به چه وسایلی برای شروع عکاسی نیاز داریم؟ همه اینها سوالاتی است که خیلی از علاقمندان به رشته عکاسی از خود میپرسند و ما در این مقاله از مجله اینترنتی ساترین، قصد داریم به تک تک آنها پاسخ بدهیم.
اگر واقعا تصمیم دارید تبدیل به یک عکاس شوید و عکاسی به حرفه شما تبدیل شود، تبریک میگوییم، یک شغل جذاب و پرماجرا در انتظار شما است که چیزی جز لذت بی نهایت از ثبت تصاویر در آن نمییابید. اما برای شروع هر کاری، باید از جایی شروع کرد، یکسری وسایل خرید و علم آن را آموخت. شروع عکاسی هم همین روال را در بر دارد و اگر مایل هستید عکاس شوید، باید نکاتی که ما در ادامه برای شما توضیح میدهیم را به خوبی و به ترتیب جلو بروید.
عکاسی علاوه بر اینکه میتواند یک شغل پولساز و ثروت آفرین باشد، یک هنر است. هنر همواره جذاب است و مخصوصا اینکه شما را به خلاقیت وا میدارد، باعث میشود که از زندگی روزمره و روتین خارج شوید و به ماجراجویی های تازه بپردازید. شروع عکاسی احتمالا سخت است، ولی اگر واقعا به این رشته و مهارت علاقمند باشید، قطعا این سختی ها بر شما شیرین خواهد شد.
مقدمه چینی کافی است، بهتر است برویم و ببینیم که شروع این دنیای جدید، برای شما چطور رقم خواهد خورد؟
ما همواره در دانشنامه اینترنتی ساترین، سعی میکنیم آخرین اطلاعات و محتواهای مربوط به آموزش عکاسی را گردآوری و پس از نگارش برای شما عرضه کنیم. پس همیشه ساترین را به خاطر داشته باشید.
برای شروع عکاسی باید چه کار کنیم؟
ما در اینجا قصد داریم به شیوه ای متفاوت تر درباره فرایند شروع عکاسی توضیح دهیم. پس توصیه میکنیم اگر مقالاتی خواندید یا چیزهایی در اینستاگرام شنیده اید، آنها را به طور کل کنار بگذارید و به اصطلاح فنجان خود را خالی کنید. حالا ما میتوانیم دقیق تر و آکادمیک تر برای شما روشن کنیم که مسیر عکاسی از کجا شروع میشود و از کدام مسیرها میگذرد.
هر مهارت و تخصصی از دو بخش مهم و اصلی تشکیل شده است: علم و تجربه!
حالا به نظر شما علم بهتر است یا تجربه؟
نمیدانیم پاسخ شما چیست، اما این را به خوبی میدانیم که به کارگیری علم و تجربه در کنار یکدیگر میتواند شما را به یک فرد بدون رقیب در عرصه کاری خود تبدیل کند.
عکاسی هم از این قضیه مستثنی نیست. یعنی شما هرچقدر در عکاسی تجربه کسب کنید، پخته تر میشوید و میتوانید عکس های بهتری کسب نمایید. چه بسا بهترین عکاسان دنیا هستند که منبع بی بدیلی از تجربه هستند، اما هنوز به عقیده خودشان تجربه هایی وجود دارد که باید بیاموزند.
برای همین، ما تصمیم گرفتیم این دو موضوع را به صورت موازی برای شما ترسیم کنیم.
متاسفانه در برخی از مقالات و فیلم های اینستاگرامی بدون اشاره به نکته تجربه، به سراغ مباحث علمی و تئوری عکاسی میروند، و عکس گرفتن و دست به کار شدن را به زمان آتی موکول میکنند. اما اینجا قرار نیست چنین اتفاقی رقم بخورد. با ما همراه باشید و از این آموزش لذت ببرید.
در ضمن، ما عقیده داریم برای شروع عکاسی، در ابتدا نیازی به خرید دوربین، لنز و تجهیزات غیر نیست. البته شاید خیلی ها با ما هم عقیده نباشند، اما بدون شک، اگر میخواهید به روش ما شروع کنید، ما میگوییم فعلا به دوربین احتیاج ندارید. در گام های جلوتر، که نیاز به تجربه بیشتر در کار با دوربین عکاسی دارید، ترفندی به شما آموزش میدهیم که بتوانید آن را با کمترین هزینه بدست آورید.
1- در گام نخست؛ تا میتوانید عکس بگیرید و عکس بگیرید و بازهم عکس بگیرید.
اولین توصیه ای که برای شما داریم، این است که تا میتوانید خودتان را به عکاسی مشغول کنید. یک حقیقت نانوشته علمی از عکاسان معروف دنیا وجود دارد که میگوید: “همیشه 10 هزار عکس اول شما بدترین عکسهایی است که میگیرید.”
ما دوربین نداریم چه کار کنیم؟ همین اول کار باید دوربین بخریم؟
همانطور که در بالا هم گفتیم، خیر، شما به تجهیزات برای شروع عکاسی نیازی ندارید. چون اگر اینگونه باشد، خیلی از علاقمندان به عکاسی که بضاعت مالی خوبی ندارند، از این فرایند محروم میشوند و مجبورند تا فراهم شدن شرایط برای خرید دوربین، شروع هنر عکاسی را به تعویق بیندازند.
بهترین ابزار کاری شما که تقریبا همه دارند، دوربین گوشی های موبایل است. فرقی نمیکند مدل دوربین شما چیست، همین که قابلیت عکاسی نسبتا خوب و باکیفیتی دارد، میتواند در آغاز راه همراه شما باشد.
پس با همین گوشی عکس بگیرید و سعی کنید سوژه های متنوعی را در نظر داشته باشید. مثلا اگر تا به حال فقط از منظره ها عکس میگرفتید، چهره ها، گل ها، حیوانات، اشیاء بی جان، کتاب ها، دکوراسیون و غیره را هم مد نظر داشته باشید.
تعداد عکس هرچقدر بالاتر برود، قطعا کیفیت عکس های پسین شما هم بیشتر خواهد شد. نگاره های ( معادل فارسی عکس و تصویر) پایانی قطعا بهتر و هنرمندانه تر خواهند بود.
2- در گام دوم شروع عکاسی، عکس زیاد ببینید.
حالا که مشغول عکسبرداری سریع هستید، توصیه داریم که از ایده های دیگران نیز بازدید داشته باشید. بهترین منبع برای دیدن نمونه عکس های زیبا، پینترست و اینستاگرام است.
هر چقدر نمونه های بیشتری ببینید، ذهنتان برای عکاسی کردن باز تر خواهد شد و ایده های بیشتری برای عکاسی زیباتر به ذهنتان خواهد رسید.
این یک توصیه خیلی خیلی مهم است و به شدت آن را پیشنهاد میکنیم: “تا میتوانید عکس ببینید.”
هم عکس ببینید و هم زیاد عکس بگیرید، چون بعد از این دو کار، قرار است شما به یکی از آماده ترین افرادی تبدیل شوید که تجربه زیادی در آغاز راه کسب نموده است.
این کار تجربه کافی نه، ولی تجربه لازم برای شروع عکاسی را در اختیارتان قرار میدهد و حداقل میدانید که از یک سوژه چطور عکس بگیرید، زیباتر و دلنشین تر است.
3- حالا اصطلاحات تخصصی را برای شروع یاد بگیرید.
در عکاسی یکسری اصطلاحات تخصصی هستند که باید آنها را بلد باشید. ندانستن این اطلاعات مانعی برای شروع عکاسی نیست، اما دانستن آن در مراحل آغازین، به شما کمک میکند تا بار علمی خود را در عکاسی سنگین تر نموده و از این به بعد با دقت بیشتری، عکاسی نمایید.
- مثلث نوردهی
اولین و مهمترین اصطلاحی که در شروع حرفه عکاسی باید به آن آگاه شوید، مثلث نوردهی است. همانطور که احتمالا میدانید، نور نقش بسزایی در ثبت نگاره های ما دارد. هر چقدر نور در محیط متعادل تر باشد، میتوانیم تصویر بهتری از سوژه خود ثبت کنیم. نور در عکاسی سه ضلع دارد که عبارتند از: ایزو (ISO)، سرعت شاتر (Shutter Speed) و دیافراگم (Diaphragm).
با تغییر این سه مورد، نور دریافتی دوربین هم تغییر خواهد کرد و هرگاه به نور بیشتر یا کمتری احتیاج داشته باشیم، باید این موارد را دستکاری کنیم. موارد بعدی، این سه مورد را بیشتر توضیح داده ایم.
- ایزو (ISO)
میزان حساسیت پیکسل ها به نور را با معیاری به نام ایزو اندازه گیری میکنند. طبیعتا اگر به نور بیشتری احتیاج داشته باشیم، باید میزان حساسیت پیکسل ها به نور افزایش یابد که یعنی باید ایزو را زیاد کنیم.
اگر در محیطی نور کم است، میتوان با افزایش ایزو و بیشتر کردن حساسیت پیکسل ها به نور، عکس روشنتری گرفت.
اما دستکاری ایزو و افزایش آن، بسیار حساس است. چرا؟ چون باعث ایجاد نویز در تصاویر نهایی ما میشود که زیاد جالب نیست و خروجی عکس ما را از شارپ بودن فاصله میدهد.
اگر میخواهید تاثیر ایزو در عکاسی را ببینید، حالت پرو، پیشرفته یا حرفه ای (PRO) دوربین گوشی خود را فعال نمایید و دو عکس بگیرید. یکی با ایزوی کم و یکی با ایزوی زیاد و خروجی را با هم مقایسه کنید.
- سرعت شاتر (Shutter Speed)
یکی از اصطلاحاتی که باید خوب یاد بگیرید، سرعت شاتر است. در واقع سرعت شاتر، مدت زمان ورود نور به سنسور دوربین را مشخص میکند. هرچقدر سرعت شاتر بیشتر باشد یعنی دریچه سریعتر بسته میشود و نور کمتری به سنسور خواهد رسید. ضمن اینکه برای عکس های ورزشی، به جهت فیکس کردن حرکت ورزشکار یا اجسام ( مثل توپ، شوت و غیره) باید سرعت شاتر در میزان بالاتری قرار بگیرد.
بالعکس، برای القا حس حرکت ( مثل حرکت آبشار، عکس های ترافیکی که خط نور ماشین ها به جا مانده، قطرات به هم پیوسته آب) باید سرعت شاتر را پایین بیاوریم.
آگاهی به سرعت شاتر، برای عکاسی به شما کمک میکند تا بتوانید عکس های هنری تری ثبت کنید. ضمن اینکه، این موضوع در میزان ورود نور هم به سنسور دوربین کمک کننده است. طبیعتا هرچقدر سرعت بیشتری داشته باشیم، نور کمتری به سنسور میرسد و برعکس.
مثلا اگر بخواهید از یک فواره آب عکس بگیرید که قطرات آن به صورت تفکیک شده قابل مشاهده هستند، باید سرعت شاتر را افزایش داد. در عوض برای نمایش به هم پیوستگی قطرات، باید سرعت شاتر را کاهش داد.
حالا یک سوال تا ببینیم این موضوع را خوب متوجه شده اید یا خیر؟
اگر قرار باشد از یک خودروی در حال حرکت عکس بگیریم، به صورتی که فیکس شده باشد، میزان سرعت شاتری باید بالا باشد یا پایین؟
- دیافراگم
اصطلاح بعدی که باید بدانید، دیافراگم است. دیافراگم ضلع دیگر مثلث نوردهی است و هر چقدر دریچه آن گشوده تر باشد، نور بیشتری به سنسور میرسد و بالعکس.
یک مورد دیگر در مورد دریچه دیافراگم که واجب است بدانید و آن عملکرد دیگری است که سوای بحث نور دارد. هر چقدر دریچه دیافراگم بسته تر باشد، فوکوس روی سوژه بهتر اتفاق خواهد افتاد و عمق میدان کمتر خواهد شد، در نتیجه بکگراند سوژه تارتر خواهد بود.
با فعال کردن حالت پیشرفته دوربین موبایل، این ویژگی نیز قابل تغییر است و میتوانید عکس های مختلفی با آن ثبت نمایید.
- عمق میدان
حالا که صحبت از عمق میدان شد، بد نیست راجع به آن بیشتر بدانید. به گستردگی محدوده ای که در پس یا پیش سوژه هستند، عمق میدان گفته میشود. مثلا نگاره یک شخص که تمامی منظره پشت آن به صورت واضح پیدا است، دارای عمق میدان بالایی است. در عوض تصویر شخصی که منظره پشت آن تار شده است، دارای عمق میدان پایینی است.
عکس های پرتره ( عکسهایی که از نزدیک از سوژه گرفته میشود ولی معمولا تمرکز روی چهره فرد است)، دارای کمترین عمق میدان هستند.
این چند موردی که خدمتتان عرض کردیم، برای شروع عکاسی بسیار حیاتی هستند و مابقی موارد را میتوانید در مراحل پیشرفته تر عکاسی فرا بگیرید.
4- ترکیب بندی ابتدایی را یاد بگیرید تا عکس های بهینه تری ثبت کنید.
یکی دیگر از مواردی که برای شروع عکاسی لازم است به آن آگاه داشته باشید. ترکیب بندی است. حالا در گام چهارم شروع عکاسی، باید بدانید که بهتر است سوژه در کدام قسمت کادر قرار بگیرد.
روش های مختلفی برای ترکیب بندی درست در عکاسی وجود دارد، اما توصیه می کنیم که در ابتدای راه، ترکیب بندی با روش یک سوم و نقطه طلایی را فرا بگیرید.
قانون یک سوم می گوید: ” یک کادر به وسیله 4 خط به 9 قسمت مساوی تبدیل میشود.”
نقطه طلایی هم محل تلاقی این خطوط با یکدیگر است و هر نقطه، درصد اهمیت متغیری دارد که توجه چشم را بیشتر به خود جلب میکند.
باید سعی کنید که فوکس سوژه در نقاط طلایی عکس اتفاق بیفتد تا عکس دقیق تر و درست تری داشته باشیم.
ضمن اینکه در هر کادربندی باید توجه داشته باشید که مسیر نگاه سوژه نباید بسته شود. یعنی اگر سوژه به سمت راست نگاه میکند، سمت چپ تصویر ( یعنی امتداد نگاه سوژه) باید فضای بیشتری داشته باشد و بالعکس.
5- حالا با دوربین حرفه ای عکس بگیرید.
در گام پنجم که تا حدودی اطلاعات راجع به عکاسی کسب کرده اید و تعداد زیادی با گوشی موبایل عکس گرفته اید، بهتر است با دوربین، چند عکس ثبت کنید.
اینجا باید دوربین بخریم؟ بازهم پاسخ این است، خیر! هنوز نیازی نیست.
پس چه کار کنیم؟
شما برای تهیه دوربین و لنز، میتوانید به مغازه هایی که به کرایه لوازم صوتی و تصویری میپردازند مراجعه فرمایید. برای عکاسی با دوربین، توصیه میکنیم در ابتدا از دوربین 80d کانن استفاده نمایید. این دوربین، میتواند به شما در حرفه ای شدن کمک کند، کما اینکه بسیاری از تصاویری که از اشخاص گرفته میشود و آنها را میبینیم، با همین دوربین ثبت شده اند.
اما در ابتدا، آن را روی حالت خودکار بگذارید و عکس بگیرید. رفته رفته، میتوانید با دستکاری قسمت های آن و خواندن درباره عملکرد قسمت های مختلف در اینترنت، به صورت کاملتر عکاسی با دوربین حرفه ای را فرا بگیرید.
6- با ساختار دوربین و تنظیمات آن آشنا شوید.
در آخرین گام برای شروع عکاسی، باید به سراغ شناخت ساختار دوربین برویم. اینکه دیافراگم چیست، دوربین ها چطور عکس را ثبت میکنند، سنسور دوربین چیست، دوربین آینه دار و بدون آینه چیست، لنز چگونه عمل میکند و غیره را باید به خوبی یاد بگیرید و توضیح راجع به آنها در این مقاله نمیگنجد. شما در حد 15- 20 دقیقه مطالعه، میتوانید به تمامی این موارد واقف شوید.
مورد دیگر، یادگیری تنظیمات دوربین است. با هر دوربینی که شروع کرده اید، از همان استفاده کنید. آزمون و خطا و مطالعه روش هایی هستند که به شما کمک میکنند تا تمامی تنظیمات دستی دوربین را یاد بگیرید. اینکه چطور ایزو را تنظیم کنیم، چطور فوکوس بهتری داشته باشیم، چگونه سرعت شاتر را کاهش یا افزایش دهیم و غیره را با همان دوربین فرا بگیرید.
جمع بندی و سخن پایانی
ما در اینجا سعی کردیم تمامی نکاتی که به جهت شروع عکاسی احتیاج دارید را در 6 مرحله برای شما توضیح دهیم. امیدواریم این مطالب به اندازه کافی ساده و روان بوده باشند تا شما برای درک هر یک به سختی نیفتید. همه این 6 مرحله، از تجربیات ما در ساترین است و سعی کردیم این تجربیات را در قالب این نوشته به شما منتقل کنیم تا بتوانید سریعتر پیشرفت کنید و به عکاس بهتری تبدیل شوید و گامهای نخست را راحت تر بردارید.
سوالات متداول
در اینجا به برخی از پرسش های رایج در مورد شروع عکاسی پاسخ خواهیم داد.
- آیا برای شروع عکاسی باید دوربین بخریم؟
خیر، برای شروع عکاسی واجب نیست که حتما دوربین داشته باشید. میتوانید با همان دوربین گوشی آغاز کنید و در ادامه بنابه شرایط و نیازهای خودتان، یک دوربین تهیه کنید.
- آیا باید در دوره های عکاسی شرکت کنم؟
شما میتوانید به صورت خودآموز عکاسی را یادبگیرید اما در دوره های آموزش عکاسی نکاتی گفته میشود که برای فهمیدن آنها به صورت خودآموز باید زمان زیادی بگذارید.
- آیا با موبایل هم میتوانم عکاسی را شروع کنم؟
بله دوربین های موبایل به اندازه کافی باکیفیت هستند و میتوانید برای شروع از دوربین موبایل برای عکاسی استفاده نمایید.