آموزش عکاسی حرفه ای با نکات و ترفندهای ساده!

عکاسی را می‌توان هنر ثبت کردن و به جا گذاشتن دانست. ثبت کردن تلخی ها و شیرینی ها و به جا گذاشتن خاطرات خوب از گذشته. برخی از عکس ها واقعا هنرمندانه گرفته می‌شوند و برای همیشه جاودانه می‌مانند. با توجه به اینکه همه گوشی های موبایل توانایی ثبت تصاویر باکیفیت را برای ما فراهم می‌کنند، تقریبا همه تجربه عکاسی داشته اند، اما عکاسی حرفه ای چیز دیگریست! به همین دلیل، تصمیم گرفتیم که آموزش عکاسی حرفه ای را در این مقاله از سری مطالب آموزشی آکادمی ساترین برای شما منتشر کنیم.

اگر شما هم دوست دارید کمی هنرمندانه تر، خلاق تر و حرفه ای تر عکاسی کنید، توصیه می‌کنیم که به هیچ عنوان این مطلب را از دست ندهید و از نکاتی که در آموزش های زیر برای شما بیان می‌کنیم، به خوبی استفاده نمایید.

لازم به ذکر است که این مطلب درباره آموزش عکاسی حرفه ای در آکادمی استودیو ساترین آماده شده است و مطالب آن زیر نظر استاد شجاع الدین آقایی ( مدیریت استودیو ساترین) منتشر گردیده است.

آموزش عکاسی حرفه ای

آموزش عکاسی حرفه ای با دوربین و موبایل؛

با توجه به اینکه عکاسی حرفه ای فارغ از هنر زیبا، به یک شغل پردرآمد هم تبدیل شده است، بد نیست که کم کم آموزش عکاسی حرفه ای را فرا بگیرید و در آینده بتوانید از آن درآمد کسب کنید. حتما نباید شما عکاس به دنیا آمده باشید یا درسش را خوانده باشید و حتی لازم نیست که یک دوربین حرفه ای و گران قیمت داشته باشید.

از هر موقع هم که دوست داشته باشید می‌توانید دوره عکاسی حرفه ای را بگذرانید. چون آموزش عکاسی حرفه ای دارای محدودیت سنی نیست و هر شخصی با هر سن و سالی، می‌تواند آموزش ببیند.

یک نکته قبل از هر چیزی!

برخی از افراد هستند که در ذهنشان حک شده بدون داشتن دوربین نمی‌توانند آموزش عکاسی ببینند. درست است که باید ابزار مناسب هر کاری لب دست باشد، اما برای شروع آموزش به هیچ عنوان نیاز نیست با یک هزینه گزاف میلیونی، دوربین تهیه کنید.

اگر دوربین های معمولی دارید یا گوشی موبایلتان از کیفیت قابل قبولی برخوردار است، برای شروع کار خوب است. رفته رفته می‌توانید با کرایه کردن دوربین های عکاسی، کار با آنها را یاد بگیرید. هر وقت هم که توانایی آن را داشتید، یک دوربین باکیفیت نسل جدید تهیه می‌کنید.

نکته دوم اینکه این آموزش بر حسب دوربین خاصی طراحی و تدوین نشده است. پس همه افراد فارغ از مدل و مارک دوربین خود، می‌توانند از آموزش عکاسی حرفه ای با دوربین که در این مطلب آن را تدارک دیده ایم، بهره مند شوند.

نکات و ترفندهای عکاسی حرفه ای

عکاسی حرفه ای دربرگیرنده نکات و ترفندهایی پیرامون تنظیم نور، فوکوس، کادر بندی، زاویه درست، انتخاب بکگراند، نورپردازی و تئوری های مرتبط می‌شود.

شما برای پیمودن بخشی از مسیر تبدیل شدن به یک عکاس حرفه ای، نیاز دارید که این نکات و تئوری ها را بدانید. طی کردن مابقی راه، نیازمند آموزش حرفه ای تر و کسب تجربه از طریق عکاسی های مختلف است.

نکات عکاسی حرفه ای که باید بدانید

پس تجربه و دانش باید کنار یکدیگر باشند و نمی‌توان با حذف کردن یکی از این موارد راه را کوتاه تر کرد.

و اما از این توصیه ها گذشته، برویم سراغ چند نکته و آموزش که برای ابتدای راه بسیار کمک کننده خواهد بود:

1- کادر بندی اصولی در عکاسی را یاد بگیرید.

در این بخش، آموزشی وجود دارد که به شما اصول کادر بندی و تنظیم قاب دوربینتان را به شما یاد خواهد داد.

کادر بندی مناسب برای سوژه از اهمیت بسیار بالایی در عکاسی حرفه ای برخوردار است. شما باید حجم مناسبی از قاب دوربینتان را برای سوژه در نظر بگیرید و آن را در یک موقعیت مناسب در وسط یا کناره ها قرار دهید و سپس عکاسی کنید.

چند تکنیک برای کادر بندی بهتر وجود دارد ولی در ابتدای راه توصیه می‌کنیم که خطوط قانون یک سوم در عکاسی را یاد بگیرید و آن را استفاده نمایید.

قانون یک سوم، قاب دوربین را به 9 بخش مساوی تقسیم می‎‌کند که حاصل تقاطع 4 خط ( 2 خط عمودی و 2 خط افقی) است. تقاطع این 4 خط، 4 نقطه به نام نقاط طلایی ایجاد می‌کند که می‌گویند این نقاط در اولین برخورد بیشترین جلب توجه را برای چشم ایجاد می‌کنند.

پس بهتر است که سوژه را در محدوده همین نقاط طلایی داشته باشیم.

قانون یک سوم در عکاسی حرفه ای

فقط باید یک نکته را خوب رعایت کنید. کدام نکته؟ اینکه صورت سوژه کدام طرف را نگاه می‌کند. البته این موضوع بیشتر برای سوژه های انسانی و جاندار به کار می‌رود. در اشیاء بی جان هم باید در نظر گرفت که رخ آن به کدام سمت باشد.

وقتی سوژه به طرف چپ نگاه می‌کند، کادربندی باید به گونه ای باشد که طرف چپ بیشتر خالی باشد. یعنی ما سوژه را تقریبا در یک سوم راست قرار می‌دهیم در حالیکه به سمت چپ تصویر نگاه می‌کند و بالعکس. خودتان تصور کنید که اگر به طرف راست نگاه کند و ماهم سوژه را در گوشه راست قرار دهیم، چقدر عکس بد می‌شود.

قانون یک سوم و نقاط طلایی در عکاسی، کاربردهای فراوانی دارند. یکی از کاربردهای آن که عکاسان حرفه ای و کهنه کار استفاده می‌کنند، تفکیک خط افق با استفاده از این قانون است که تصاویر زیبایی ارائه می‌دهد.

در گوشی موبایل، شما با فعال کردن گزینه ای به نام گرید (Grid) در تنظیمات، می‌توانید این خطوط را فعال کنید و از این به بعد عکس های بهتر و قانون مندتری ثبت نمایید.

همچنین می‌توانید گرید دوربین کانن را از طریق این آموزش “آموزش فعالسازی گرید دوربین کانن” فعال نمایید.

2- تا جای ممکن، سعی کنید بدون لرزش عکاسی کنید.

لرزش دست، یکی از موانع رسیدن درست نور به سنسور دوربین است. برای همین، یک اعوجاج نوری ایجاد شده و تصاویر تار می‌شوند. تار شدن تصاویر در صحنه هایی که نور کم است، شدید تر است و هیچوقت یک عکس تار، مطلوب عکاس حرفه ای نیست.

برای اینکار، سعی کنید همیشه کمترین لرزش دست را داشته باشید. در عکاسی از سوژه های ثابت، از سه پایه هم می‌توانید استفاده کنید. مثلا برای عکاسی حرفه ای از محصول، حتما باید از سه پایه استفاده کنید. برای عکاسی در آتلیه و استودیو هم سه پایه بیشترین کاربرد را دارد.

حتی در طبیعت هم بسیاری از عکاسها برای ثبت تصاویر بهتر، از سه پایه استفاده می‌کنند، چون می‌دانند لحظه هایی وجود دارد که ممکن است با تار شدن آنها، کل زحماتشان بر باد برود.

دوربین ها لرزش گیر دارند، اما باز هم باید مراقب باشید. دوربین گوشی های موبایل در لرزشگیری ضعیف تر عمل می‌کنند و برای همین، باید سعی کنید در با ثبات ترین وضعیت ممکن، تصاویر را ثبت نمایید.

3-  نور را خیلی خیلی جدی بگیرید.

نور مهمترین رکن برای ثبت یک تصویر بی کم و کاست و با کیفیت است. مثل چشم انسان که با دریافت نور، تصاویر را می‌بیند، سنسور دوربین هم باید به اندازه کافی نور دریافت کند.

اگر نور محیط کم باشد، تصاویر سیاه و اگر نور محیط خیلی زیاد باشد، تصاویر سفید ثبت خواهند شد بدون اینکه چیزی در تصاویر پیدا باشد.

ما باید به عنوان یک عکاس حرفه ای، سعی کنیم که همیشه بهترین شرایط نوری را برای ثبت تصاویر انتخاب کنیم. برای عکاسی در استودیو و آتلیه، با استفاده از ال ای دی و پروژکتورها، نورپردازی برای جبران نور انجام می‌شود.

اما برای عکاسی در محیط باز و طبیعت، شرایط فرق می‌کند. نور دست ما نیست، اما انتخاب زمان عکاسی دست ما است. بهترین شرایط نوری برای عکاسی و فیلمبرداری در فضای باز در گلدن تایم رقم می‌خورد.

تنظیم نور در عکاسی حرفه ای

گلدن تایم عکاسی، یکساعت و نیم قبل غروب و یکساعت بعد طلوع آفتاب شروع می‌شود و حدودا 45 دقیقه طول می‌کشد. البته گلدن تایم صبح کمی طولانی تر است.

پس حتما حتما، در شرایطی عکاسی کنید که نور در ایده آل ترین حالت ممکن باشد. اگرچه دوربین ها تا حدی با کم بودن نور سازگاری دارند و می‌توانند تصاویر نسبتا خوبی ثبت کنند، اما کیفیت تصاویر، دلخواه ما نخواهد بود.

برای اینکه نور در حالت استاندارد باشد، می‌توانید تشخیص آن را بر عهده هیستوگرام دوربین بگذارید. هیستوگرام دوربین یک نمودار است که باید قله های آن متمایل به وسط نمودار باشند، در غیر اینصورت یا با نور زیاد یا با نور به شدت کم مواجهیم.

4- تنظیم نوردهی در دوربین را یاد بگیرید.

در دوربین عکاسی، سه عنصر مهم وجود دارد که با دستکاری آنها می‌توانیم نور تصویر را کم و زیاد کنیم. این سه عنصر تحت عنوان مثلث نوردهی در عکاسی شناخته می‌شوند و شامل موارد زیر هستند:

  • ایزو (ISO): میزان حساسیت پیکسل های دوربین به نور را مشخص می‌کند.
  • دیافراگم (Aperture): میزان نوری که به سنسور می‌رسد را مشخص می‌کند.
  • سرعت شاتر (Shutter Speed): مدت زمانی که نور به سنسور دوربین می‌رسد را مشخص می‌کند.

در آموزش عکاسی حرفه ای، شما باید بدانید که این سه عنصر مهم هستند و رکن هر دوربین به شمار می‌روند. شما به عنوان عکاس حرفه ای باید تنظیم آنها را به خوبی بلد باشید.

دریچه دیافراگم، دو کار مهم برای ما انجام می‌دهد. یکی میزان نوری که قرار است به سنسور برسد را مشخص می‌کند و دوم عمق میدان را کم و زیاد می‌کند.

هر چقدر دریچه دیافراگم بسته تر باشد، پشت سوژه تار تر، عدد آن بیشتر و میزان نور رسیده به سنسور کمتر خواهد بود. این ساده ترین توضیحی بود که می‌توانستیم برای کاربرد دیافراگم در دوربین حرفه ای بدهیم.

سرعت شاتر هم در نوردهی نقش مهمی دارد. هرچقدر سرعت شاتر بالاتر باشد، عدد آن کمتر است ( از نظر ریاضی) و مدت زمان کمتری نور به سنسور می‌رسد. اما بر عکس هر چقدر کمتر باشد، عدد آن بالاتر است و مدت زمان بیشتری برای رسیدن نور سپری می‌شود.

در عکاسی ورزشی، از سرعت شاتر بسیار بالا استفاده می‌کنند و برای ثبت عکاسی با خط نور، آبشار پیوسته، ترافیک و به طور کلی القا حس حرکت، از سرعت شاتر پایین استفاده می‌کنند.

ایزو هم حساسیت پیکسل ها به نور را کم و زیاد می‌کند. هرچقدر ایزو بیشتر باشد، حساسیت پیکسل ها به نور بیشتر می‌شود. هر چقدر حساسیت پیکسل ها به نور بیشتر شود، اندازه آنها بزرگتر می‌شود و سبب ایجاد نویز و یا دانه دانه شدن تصاویر می‌گردد ولی باعث روشن تر شدن تصویر خواهد شد.

در بین موارد بالا، استفاده از ایزو بسیار حساس است و عکاسان حرفه ای سعی می‌کنند آن را در کمترین حالت خود قرار دهند یا مقدار کمی آن را افزایش دهند.

برای تنظیم نوردهی دوربین، مقاله ای با همین عنوان نوشتیم و می‌توانید به صورت جزئی تر با تنظیمات درست آن و اعداد استاندارد برای عکاسی های مختلف، آشنا شوید.

تا اینجا سعی کردیم نکات مهمی را در آموزش عکاسی حرفه ای برای شما بیان کنیم که ناشی از تجربیات چندین و چند ساله استاد شجاع الدین آقایی بود. این مطلب را در آینده به روزرسانی خواهیم کرد تا نکات و ترفندهای بیشتری به شما منتقل کنیم. امیدواریم از این مطلب لذت برده باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا