عکاسی ماکرو چیست؟ عکاسی ماکرو چه ویژگی هایی دارد؟ چگونه میتوان عکاسی ماکرو گرفت؟ تجهیزات مورد نیاز برای عکاسی ماکرو چیست؟ در این مقاله حتما با ما همراه باشید چرا که قصد داریم در مورد اینکه عکاسی ماکرو چیست، توضیحاتی را به صورت کامل و جامع خدمت شما ارائه دهیم که بدون شک برای شما مفید خواهد بود.
عکاسی حرفه ای شاخه های متعددی در زیر مجموعه خود دارد. یکی از شاخه های معروف عکاسی حرفه ای عکاسی ماکرو است که قرار است موضوع اصلی بحث امروز ما در مجله اینترنتی ساترین باشد. عکاسی ماکرو، در واقع نوعی از عکاسی است که در آن مولفه تایید، بزرگنمایی خواهد بود. یعنی عکاسی از سوژه با بزرگنمایی بیشتر! معمولا در این نوع عکاسی، سوژه ما خیلی ریز است یا ظریف کاری هایی دارد که لنز معمولی قادر به ثبت آن نیست. اگر بخواهیم نمونه ها معمول آن را مثال بزنیم، میتوانیم به عکاسی از حشرات اشاره نمود.
برای گرفتن تصاویر به صورت ماکرو، تنها مهارت فردی کفایت نمیکند، بلکه باید تجهیزات مورد نظر آن هم فراهم باشد. در اینجا علاوه بر اینکه به صورت کامل راجع به اینکه عکاسی ماکرو چیست توضیح خواهیم داد، تجهیزات و امکاناتی که در آن برای استفاده نیاز است را هم خدمت شما نام میبریم تا اگر به این حوزه عکاسی علاقمند هستید، بتوانید با اطلاعات کامل تری وارد آن شوید.
شایان ذکر است که ما همواره در استودیو ساترین در تلاش هستیم تا بهترین و به روزترین اطلاعات و علوم مربوط به عکاسی را به صورت رایگان و با بیانی ساده در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا بتوانید از این آموزش ها برای رشد و اعتلای مهارت عکاسی خود استفاده نمایید. تمامی آموزش ها زیر نظر استاد شجاع الدین آقایی هستند و از این رو تمامی تجربیاتی که ایشان طی دو دهه فعالیت کسب کرده اند نیز به شما منتقل خواهند شد.
عکاسی ماکرو چیست؟
قبل از هر چیزی باید تشریح کنیم که عکاسی ماکرو چیست؟
به طور مختصر و مفید، عکاسی ماکرو نوعی از عکاسی حرفه ای است که در آن هدف به تصویر کشیدن سوژه های کوچک در مقیاس بزرگتر از اندازه واقعی آن به طور معمول است. مثلا عکاسی از حشرات، پروانه ها و دیگر موجودات زنده ریز و کوچک، در دسته عکاسی ماکرو قرار میگیرد.
سوژه ها در تصویر خروجی عکاسی ماکرو، نسبت به اندازه واقعی خودشان بزرگتر هستند و با وضوح و جزئیات بیشتری دیده میشوند.
برای ثبت عکاسی ماکرو از لنز یا فیلترهای خاصی استفاده میشود که از آنها در ادامه نیز نام خواهیم برد.
در دنیای امروز، عکاسی ماکرو اهمیت بسیار فراوانی برای بشر دارد. با این شیوه عکاسی، این امکان وجود دارد که ما از جزئیات جهان هستی مطلع شویم و آنها را در مقیاس بزرگتری مشاهده کنیم. جزئیاتی که گاها نه با چشم غیر مسلح و نه با دوربین های معمولی، قابل مشاهده و ثبت نیستند.
عکاسی ماکرو در واقع چیزهایی را در اطراف ما بزرگنمایی میکند که هر روز بی تفاوت از کنار آنها رد میشویم. اما با مشاهده تصاویر عکاسی ماکرو میتوان به عظمت خلقت پی برد و زیبایی های نهفته در موجودات کوچک این جهان را بهتر درک کرد.
عکاسی ماکرو، فقط برای زیبایی شناسی حشرات و موجودات ریز نیست و کاربردهای دیگری هم دارد. مثلا برای تصویرسازی پژوهش های علمی و پزشکی، مطالعه نمونه های ریز در ابعاد بزرگتر، پدیده های نوظهور هستی و غیره از تصاویر ماکرو استفاده میشود. تصاویر ماکرو، میتوانند از برخی رازهای جهان هستی برای دانشمندان، پرده برداری کنند.
عکاسی ماکرو، کار افراد معمولی نیست. کسی که میخواهد عکاسی ماکرو را انجام دهد باید از حداقل دانش عکاسی و همچنین حساسیت ها در هنگام این نوع عکاسی مطلع باشد. مهارت کافی در انتخاب زمان مناسب عکاسی، بهینه سازی تنظیمات دوربین، ترکیب بندی اصولی و فوکوس صحیح از ویژگی هایی است که عکاس ماکرو باید به آن اشراف کامل داشته باشد. همچنین در کنار این موارد، صبر و تمرکز کافی، از دیگر مولفه هایی است که یک عکاس حرفه ای فعال در عکاسی ماکرو باید از آن برخوردار باشد.
پس هر آنچه نیاز دارید تا در حوزه عکاسی ماکرو بدانید، اعم از مهارت ها، تجربیات و همچنین تجهیزات مورد نیاز برای این نوع عکاسی را به صورت کامل در اختیار شما قرار خواهیم داد. همچنین اشتباهات رایجی که برخی از کارآموزان عکاسی ماکرو دچار آن میشوند را به شما منتقل میکنیم.
یک نکته بسیار مهم این است که عکاسی ماکرو صرفا ثبت تصویر از جانداران نیست. بلکه ثبت جزئیات از هر آنچه که با چشم غیر مسلح به خوبی قابل دیدن نیست، در مجموعه عکاسی ماکرو قرار خواهد گرفت.
انواع عکاسی ماکرو عبارتند از:
- عکاسی از جواهرات
- عکاسی از مواد غذایی ریز
- عکاسی از ادویه جات
- عکاسی از وسایل مینیاتوری
- عکاسی از اشیا با ظرافت بالا
و دیگر انواع عکاسی که در آن بزرگنمایی سوژه مطرح است تا زیبایی های آن بیشتر آشکار گردد.
تجهیزات، ترفندها و نکات آموزشی عکاسی ماکرو
برای عکاسی ماکرو، باید حوصله داشته باشید، آنهم به اندازه کافی. اگر سوژه متحرک باشد، شما باید به اندازه کافی صبر کنید تا سوژه ثابت شود و سپس با سرعت بالای شاتر، از آن عکاسی کنید.
نکته اول؛ سرعت شاتر را بالا ببرید!
پس اولین نکته در عکاسی ماکرو، قبل از هر چیزی این است که باید سرعت شاتر (Shutter Speed) را در بالاترین مقادیر قرار دهید. البته این کار، نور تصویر را کاهش میدهد. پس نباید سرعت شاتر را به حداکثر مقادیر آن برسانید، بلکه مقداری متوسط که برای عکاسی در لحظه از سوژه های در حال حرکت کافی باشد.
مقدار سرعت شاتر در عکاسی ماکرو میتواند کاملا وابسته به شرایط نوری محیط، نوع سوژه و غیره تنظیم گردد. سرعت شاتر برای سوژه های متحرک بین 1.125 تا 1.800 بسته به شرایط نوری محیط، تنظیم گردد.
نکته دوم؛ لنز یا فیلتر لنز مناسب عکاسی ماکرو را تهیه کنید.
برای عکاسی ماکرو نیاز به تجهیزات خاصی داریم. لنزهای ماکرو، برای این منظور طراحی شده اند و توانایی فوق العاده ای برای ثبت تصاویر ماکرو ایجاد میکنند. لنزهای ماکرو عموما از دسته لنزهای پرایم ( بدون زوم یا فاصله کانونی ثابت ) هستند.
بهترین لنزهایی که میتوانید برای عکاسی ماکرو تهیه کنید، شامل موارد زیر خواهند بود:
- لنز 100 میلی متری F/2.8
- لنز سیگما 105 میلی متری F/2.8
- لنز 90 میلی متری F/2.8
- لنز 35 میلی متری F/2.8
- لنز 85 میلی متری F/2
- لنز 35 میلی متری F/1.8
با توجه به اینکه این نوع لنزها دارای فاصله کانونی ثابت هستند، استفاده از آنها نیازمند کسب دانش و تجربه است که توصیه میکنیم حتما در دوره های آموزش مربوط به آن شرکت کنید یا به نحوی از آموزش های مربوط به آن آگاه شوید.
به غیر از لنز، شما میتوانید از فیلتر لنز ماکرو هم استفاده کنید. این فیلترها نسبت به دیگر فیلترهای لنز دارای قیمت بیشتری هستند و کار آنها بزرگنمایی سوژه و جزئیات یک تصویر است. البته کارایی لنز ماکرو نسبت به فیلتر لنز ماکرو بیشتر است و خروجی حرفه ای تری به ما ارائه خواهد داد.
نکته سوم؛ در نور کافی عکس بگیرید.
با توجه به ظرافت سوژه، مهمترین عامل موفقیت شما در عکاسی ماکرو، وجود نور کافی خواهد بود و سعی کنید این مولفه را حتما جدی بگیرید. وجود نور کافی، کیفیت تصاویر ثبت شده شما را تضمین خواهد کرد.
نکته چهارم؛ ایزو را در عکاسی ماکرو تا حد ممکن کاهش دهید.
به خاطر عدم وجود نور کافی، در برخی موارد و در حالت خودکار، دوربین مقدار ایزو را افزایش میدهد. با این کار در واقع بخشی از کمبود نور جبران میشود. اما اتفاقی که میافتد، پدیدار شدن نویز در تصاویر شما است. به همین خاطر، استفاده از ایزو به هیچ عنوان برای عکاسی حساسی مثل ماکرو توصیه نمیشود. آن را روی کمترین حالت ممکن که در دوربین های جدید 50 و دوربین های قدیمی تر 100 است، آن را تنظیم کنید و آماده عکاسی از سوژه شوید.
نکته پنجم؛ عمق میدان را کاهش دهید و دقیق فوکوس بکشید.
یکی از مهمترین نکاتی که در عکاسی ماکرو وجود دارد، کاهش عمق میدان است. شما به عنوان عکاس باید برای تمایز سوژه از بکگراند، به اندازه کافی روی سوژه فوکوس داشته باشید و به این منظور باید عمق میدان کاهش یابد. فوکوس از سوژه باید کامل باشد، و به همین دلیل توصیه میکنیم که در هنگام فوکوس کشیدن، قسمت های مختلف سوژه را بررسی کنید و ببینید که آیا در فوکوس کامل قرار دارد یا خیر؟
استفاده از لنزهای تله در عکاسی ماکرو باعث می شود عمق میدان کمی ایجاد شود. به همین خاطر معمولا قسمتی از سوژه در خارج از فوکوس است که در نتیجه برای عکاسی از سوژه های ثابت یا محصولات، فوکوس اهمیت بسیار بالایی دارد.
نکته ششم؛ از انباشت فوکوس استفاده کنید.
حشراتی که مدام در حال حرکت و فعالیت هستند، کار فوکوس را برای ما دشوار می کنند. به همین دلیل، توصیه میکنیم در مواقعی که فوکوس دشواری در پیش دارید، از تکنیک انباشت فوکوس (Focus Stacking) استفاده نمایید. انباشت فوکوش باعث میشود که فوکوس واضح را در کل تصویر حفظ نمایید که یکی از کاربردهای اصلی آن در عکاسی ماکرو از حشرات است.
نکته هفتم؛ ترکیب بندی درست را رعایت کنید.
قوانین ترکیب بندی متفاوتی برای جایگذاری سوژه در تصویر وجود دارد. یکی از معروف ترین آنها قانون یک سوم و نقاط طلایی است که در مقاله ای در همین مجله اینترنتی به طور کامل به آن پرداختیم. ترکیب بندی، اهمیت بسیار بالایی در حرفه ای شدن تصاویر ثبت شده دارد و باید تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا طبق این قوانین عکاسی ماکرو را انجام دهید.
نکته هشتم؛ حتما برای عکاسی ماکرو از سه پایه استفاده کنید.
یکی از اشتباهاتی که برخی از افراد ممکن است در عکاسی ماکرو مرتکب شوند، استفاده نکردن از سه پایه است. عکاسی ماکرو مثل ظرافت سوژه، بسیار حساس است و با یک اشتباه ممکن است کل زحمات و ثمره صبر شما از بین برود. یک لرزش ناگهانی، میتواند همه چیز را خراب کند. پس سعی کنید همواره با استفاده از سه پایه اقدام به عکاسی ماکرو نمایید تا با کمترین لرزش بتوانید تصاویر مورد نظر خود را از سوژه های ظریف و کوچک، ثبت نمایید.
جمع بندی و سخنان پایانی
تا اینجا سعی کردیم در مورد اینکه عکاسی ماکرو چیست توضیح دهیم. همچنین اینکه برای عکاسی ماکرو به چه تجهیزاتی نیاز داریم هم در این مقاله مطرح شد و راجع به آن توضیحاتی را خدمت شما ارائه کردیم که در کل امیدواریم برای شما مفید واقع شده باشد.
توجه داشته باشید که عکاسی ماکرو، همواره نیاز به کسب دانش و تجربه دارد و شما باید با آزمون و خطا و همچنین در کنار یک استاد دلسوز، مهارت های خود را برای عکاسی ماکرو، بهبود ببخشید.