ایزو در عکاسی چیست؟ صفر تا صد برای مبتدیان

ایزو در عکاسی چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟ چگونه ایزو را در دوربین تنظیم کنیم؟ برای افزایش مقدار ایزو در دوربین باید چه کنیم؟ همه اینها سوالاتی است که پیرامون موضوع ایزو در عکاسی پرسیده می‌شود و بسیاری از مبتدیان، یا به این مفهوم آگاه نیستند یا مقدار کمی راجع به آن می‌دانند. بنابراین در این مقاله از مجله اینترنتی ساترین که زیر نظر استاد شجاع الدین آقایی نگارش شده است، می‌خواهیم به بررسی موضوع ایزو در عکاسی بپردازیم و ببینیم که این مولفه چه تاثیری در عکاسی دارد و چگونه باید از آن استفاده شود.

اگر در ابتدای راه عکاسی باشید، با یکسری اصطلاحات در حوزه عکاسی آشنا می‌شوید. یکی از این اصطلاحات ایزو است که بدون شک کارایی های خاص خودش را دارد. معمولا از ایزو برای افزایش روشنایی و نور تصویر استفاده می‌کنند. در برخی مواقع، دوربین ها به صورت خودکار ایزو را افزایش می‌دهند تا نور کم فضا جبران شود.

ایزو در عکاسی

با استفاده از روش های گوناگون می‌توان به تنظیمات مربوط به دستکاری ایزو در دوربین دسترسی داشت. یکی از راه ها یک دکمه در بالا و سمت راست دوربین است که معمولا در کنار چرخ دنده مود عکاسی قرار می‌گیرد و مقدار آن در یک نمایشگر آنالوگ قابل مشاهده است. البته ایزو در عکاسی با منوهای درونی هم می‌تواند تنظیم شود.

با این پیش گفتار، به سراغ بررسی دقیق تر و فنی تر ایزو خواهیم رفت و آن را زیر ذره بین قرار خواهیم داد.

برای آموزش عکاسی حرفه ای همچون عکاسی صنعتی و تبلیغاتی، همچنین می‌توانید از سایر آموزش های ما در قسمت بلاگ ساترین استفاده ببرید که نکات ناب و ترفندهای باورنکردنی را به صورت رایگان در اختیار شما قرار دادیم.

بررسی ایزو در عکاسی و کاربردهای آن برای مبتدیان

در مبحث عکاسی حرفه ای اصطلاحی به نام مثلث نوردهی وجود دارد. این مثلث از سه پارامتر تعیین کننده تشکیل شده است که هر کدام می‌توانند در مقدار نور تصویر تاثیر منفی یا مثبت داشته باشند.

سه ضلع مثلث نوردهی به شرح زیر است:

  • ایزو(ISO)
  • دیافراگم
  • سرعت شاتر

هر کدام از این موارد می‌توانند برای جبران کمبود نور، تاثیر داشته باشند. البته توجه داشته باشید این موارد به صورت درونی هستند و با تنظیمات خود دوربین، می‌توان آنها را دستکاری نمود. یعنی هیچ نورپردازی از بیرون در کار نیست و با نور طبیعی محیط ( که در شب در کمترین مقدار و در روز در بیشترین مقدار خود است) هماهنگ می‌شود و بدون نیاز به تجهیزات نور، روشنایی تصویر را افزایش می‌دهد.

ایزو در مثلث نوردهی چیست؟

از این بین، ما دیافراگم و سرعت شاتر را به مقالات دیگر موکول می‌کنیم و می‌خواهیم ویژه تر به مبحث ایزو در عکاسی و تاثیر آن بپردازیم.

اما ایزو در عکاسی چیست؟

به طور مختصر؛ ایزو (ISO) در عکاسی به میزان حساسیت پیکسل ها به نور اطلاق می‌شود که مقدار آن از 50 تا 12800 متغیر است. البته توجه داشته باشید که در برخی از مدل های فوق پیشرفته و جدید، مقدار ایزو تا 102400 نیز قابل افزایش است.  با کاهش نور محیط، حساسیت پیکسل ها افزایش پیدا می‌کند و ابعاد آنها درشت تر می‌گردد تا نور بیشتری در تصویر داشته باشیم. طبیعتا هرچقدر مقدار ایزو بیشتر باشد تصویر روشن تر و نور آن بیشتر خواهد شد.

بزرگ شدن بیش از اندازه پیکسل ها همانا و نویز تصاویر هم همانا. با افزایش بی رویه مقدار ایزو، نویزهایی در تصاویر ایجاد می‌شود که کیفیت آن را به شدت کاهش می‌دهند. اگرچه تا حد زیادی جبران نوردهی تصویر صورت گرفته است، اما این جبران با افزایش نویز، تا حدی باعث افت کیفیت تصاویر خواهد شد.

برای همین است که در عکاسی شب، تصاویر دارای نویز بالا هستند. این موضوع به خاطر این است که دوربین به صورت خودکار، مقدار ایزو را بالا می‌برد تا جبران نور صورت بگیرد. تصاویر روشن تر ولی در عوض دارای نویز خواهند بود.

ایزو در عکاسی

به همین دلیل است که اساتید عکاسی به خصوص استاد شجاع الدین آقایی، همیشه تاکید می‌کنند که با وسواس ایزو را افزایش دهید. یعنی دستان باید در افزایش مقدار ایزو بلرزد.

بازه عدد ایزو از عدد 50 ( پایین ترین) تا 12800 ( بالاترین) متغیر است و می‌تواند عددی بین این موارد باشد. ( در دوربین حرفه ای و جدید حداکثر تا 102400)

اگر نور کافی در محیط وجود داشته باشد، لزومی ندارد که مقدار ایزو از عدد 100 تجاوز نماید. اگر هم در استودیو هستید و از تجهیزات نورپردازی استفاده می‌کنید، حتما باید ایزو را در پایین ترین مقدار خود تنظیم نمایید. تاثیر ایزوی بالا در هنگامی که نور کافی وجود دارد، در هنگام بزرگنمایی تصویر در نمایشگرهای گسترده تر مشخص خواهد شد.

مثلا برای عکاسی محصول بهتر است که نور کافی ایجاد کنید تا نیازی به افزایش ایزو نداشته باشید. کیفیت عکس به قدری بالا می‌رود که می‌توان از آن برای بیلبوردهای تبلیغاتی و بنرهای شهری نیز استفاده کرد.

تصویر

پس اگر دوست دارید به یک عکاس حرفه ای تر تبدیل شوید، باید به موضوع ایزو و تاثیر آن در عکاسی به صورت کامل واقف باشید. اصلا بیایید یک کار کنیم. با ایزوهای مختلف عکاسی کنید و خروجی را با هم مقایسه کنید. اینگونه متوجه خواهید شد در چه مواقعی باید از ایزو برای افزایش نوردهی استفاده کرد و در چه مواقعی نه.

آموزش تنظیم مقدار ایزو در دوربین حرفه ای و گوشی موبایل

اما چگونه می‌توانیم مقدار ایزو را در دوربین یا گوشی موبایل تغییر دهیم؟ ما در اینجا به صورت کامل شما را برای تنظیمات مربوط به ایزو در عکاسی راهنمایی خواهیم کرد.

اما آموزش تغییر مقدار ایزو در دوربین عکاسی:

برای تغییر ایزو در دوربین عکاسی دو روش پیش پای ما است:

  • روش استفاده از دکمه مستقیم ایزو. این دکمه که در قسمت بالای دوربین عکاسی و سمت راست واقع شده است در کنار دیگر دکمه هایی همچون (AF,WB و غیره) قرار گرفته است. در برخی از دوربین ها سه دکمه و برخی دیگر چهار دکمه هستند که در زیر آنها یک نمایشگر آنالوگ وضعیت هرکدام را نمایش می‌دهد. با زدن دکمه ایزو، شما می توانید چرخ دنده ای که زیر دکمه شاتر قرار گرفته است را بچرخانید تا مقدار ایزو تغییر کند. به همین راحتی، می توانید ایزو را در مقدار دلخواه ثابت نگه دارید.
  • روش استفاده از منوهای داخل دوربین. ممکن است در برخی از دوربین ها، دکمه مستقیم ایزو وجود نداشته باشد. به همین دلیل باید از تنظیمات درونی خود دوربین استفاده کنید تا ایزو تغییر کند. برای این کار باید دکمه منوی دوربین را فشار دهید. حالا از بین گزینه ها، ایزو را پیدا کنید و با جهتگر خود دوربین، روی یکی از مقادیر سئو بین 50 تا 12800 بروید و سپس اوکی را بزنید تا تنظیمات دلخواه شما اعمال گردد.

البته تغییر ایزو با استفاده از امکانات تشخیص خودکار دوربین هم وجود دارد که ما آن را توصیه نمی‌کنیم. با استفاده از مود دستی (Manual) تمامی تنظیمات را به صورت دستی و با صلاحدید خود تغییر دهید تا بتوانید به صورت کامل روی این موضوع کنترل داشته باشید.

تصویر

البته باید در نظر داشته باشید که تنظیم مقدار ایزو باید متناسب با دیگر پارامترها صورت بگیرد. یعنی سرعت شاتر، دیافراگم و ایزو باید در یک راستا تنظیم شوند تا نتیجه مطلوب و دلخواهی که مد نظر دارید بدست آید.

حالا بعد از این به سراغ آموزش تغییر مقدار ایزو در دوربین موبایل خواهیم رفت:

در دوربین های موبایل این امکان تعبیه شده است که بتوانید تنظیمات مربوط به دوربین حرفه ای را تغییر دهید. در اولین فرصت، شما باید از طریق تنظیمات یا داخل محیط خود دوربین موبایل، حالت پیشرفته یا (Pro) را فعال نمایید.

با فعال شدن حالت حرفه ای یا پیشرفته در عکاسی موبایل، قابلیت هایی زیر تصویر ایجاد می‌شود که می‌توانید با تغییر آنها حرفه ای‌تر عکس بگیرید.

تصویر

یکی از گزینه های حالت حرفه ای، همین ایزو است که احتمالا به صورت انگلیسی نوشته شده است. مقدار آن را می‌توانید در بازه دلخواه خود قرار دهید. اما اگر نور کافی در محیط وجود ندارد، سعی کنید کمی آن را افزایش دهید و مابقی جبران نوردهی با استفاده از سرعت شاتر و دیافراگم انجام شود.

بدین ترتیب تا اینجا شما یاد گرفتید که ایزو در عکاسی چیست؟ و چگونه می‌توان آن را تغییر داد. از الان به بعد، چه در دوربین حرفه ای و چه در گوشی موبایل به راحتی خواهید توانست مقدار ایزو را دستکاری نمایید تا عکس های هدفمند و بهتری داشته باشید.

جمع بندی و سخنان پایانی

تا اینجا متوجه شدیم که ایزو در عکاسی چیست؟ ایزو در واقع همان حساسیت پیکسل ها به نور است که در صورت تشخیص دوربین، ممکن است افزایش یابد. عدم نور کافی همیشه برای عکاسی معضل ایجاد می‌کند، ولی بعضی اوقات باید هنرمان را در عکاسی با نور کم محک بزنیم.

همانطور که متوجه شدید، مقدار بالاتر ایزو، توسط هیچکس توصیه نمی‌شود. اگر ناچار به استفاده از ایزو هستید، آن را در یک مقدار مشخص و محدودی بالا ببرید تا تاثیری روی کیفیت تصاویرتان نداشته باشد.

تصویر

ما در این مقاله از مجله اینترنتی ساترین، سعی کردیم که تمام نکات مربوط به ایزو را توضیح دهیم و همچنین نحوه تغییر ایزو در دوربین را به شما عزیزان آموزش دهیم.

همواره در آکادمی استودیو ساترین بر این تلاش هستیم تا به روز ترین مطالبی که برای عکاسی حرفه ای تر احتیاج دارید را منتشر کنیم تا به صورت رایگان از آنها برخوردار شوید و به عکاس بهتری تبدیل شوید.

استودیو ساترین با بیش از 2 دهه فعالیت در حوزه عکاسی و فیلمبرداری به صورت حرفه ای، آماده تصویربرداری از مراسمات، همایش ها و محصولات شما است. با ما در تماس باشید: 09123173082

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا